Τα ταριχευμένα πτώματα και ο μακάβριος τρόπος μιας φυλής να αποδώσει τιμή στους νεκρούς


Καπνίζουν τα πτώματα και τα κρεμούν ψηλά σε βράχια για να τα βλέπει όλο το χωριό και οι τυχόν επισκέπτες. Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό την περιοχή Morobe στην Παπούα Νέα Γουινέα και το θέαμα προκαλεί ανατριχίλα στους περαστικούς. Αυτή η μακάβρια τακτική που εφαρμόζει η φυλή Άνγκα δεν γίνεται με σκοπό μόνο να τρομάξει και να απομακρύνει τους ξένους επισκέπτες.

Για τη φυλή είναι η μεγαλύτερη τιμή που αποδίδουν στους νεκρούς. Η μέθοδος είναι παρόμοια με εκείνη που γίνονται καπνιστές οι ρέγγες.

Η μέθοδος που ακολουθούν έχει ως εξής:

Πρώτα οι ταριχευτές κάνουν τομές στα πόδια, τα γόνατα και τους αγκώνες για να στραγγίσει το λίπος από τα πτώματα και στη συνέχεια συλλέγουν το λίπος από την κοιλιά μπήγοντας μέσα στα σπλάχνα καλάμια από μπαμπού. Με το λίπος αυτό επαλείφουν κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής τα μαλλιά και το δέρμα των συγγενών των νεκρών για να τους μεταφέρουν τη δύναμη των νεκρών.

Ότι απομένει χρησιμοποιείται ως μαγειρικό λίπος με τον ίδιο σκοπό. Μετά ράβουν τα μάτια, το στόμα και τον πρωκτό ώστε να μην μπαίνει αέρας και να επιβραδύνεται η σήψη.

Οι πατούσες, οι παλάμες και η γλώσσα αφαιρούνται και δίνονται δώρο στους συζύγους. Το υπόλοιπο σώμα καπνίζεται σε φωτιά για περίπου ένα μήνα ώστε να εξουδετερωθούν όλα τα βακτήρια που επιφέρουν αποσύνθεση και στη συνέχεια επικαλύπτεται με πηλό και ώχρα για να μην γίνεται βορά των ζώων ή πουλιών.

Οι Άνγκα πιστεύουν ότι αν μπορούν να διακρίνουν τα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο των νεκρών, τότε τα πνεύματα είναι μαζί τους. Όταν οι μούμιες αρχίζουν να αποσυντίθενται, τις κατεβάζουν για αποκατάσταση.

Αυτές οι μούμιες θεωρούνται οι φύλακες άγγελοι του χωριού. Μάλιστα οι πιο γενναίοι πολεμιστές τοποθετούνται σε ψηλότερα σημεία για να εποπτεύουν το χώρο καλύτερα και να αποτρέπουν τους τυχόν εισβολείς.

Η Καθολική Εκκλησία αποδοκιμάζει αυτή την μέθοδο και την έχει απαγορέψει από το 1975 από τότε δηλαδή που η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της. Όμως ακόμα και σήμερα σε κάποια απομακρυσμένα μέρη της χώρας όπου ελάχιστοι ιεραπόστολοι τολμούν να επισκεφθούν, μερικές φυλές εξακολουθούν να ταριχεύουν τους νεκρούς τους κατ” αυτόν το τρόπο ίσως για να κρατούν και τους ιεραπόστολους μακριά.

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

news247.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι