Το «μονοπάτι του γίγαντα» - Η περιοχή με τις 40.000 συμμετρικές εξάγωνες στήλες [Βίντεο]

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πριν από περίπου 50 με 60 εκατομμύρια χρόνια, στην περιοχή Άντριμ της Βόρειας Ιρλανδίας, υπήρχε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Οι πολυγωνικές στήλες, είναι από βασάλτη (ηφαιστειογενές πέτρωμα), ο οποίος δημιουργείται με την πολύ γρήγορη ψύξη της καυτής λάβας.

Όπως για όλα τα «περίεργα» που έβλεπαν οι άνθρωποι και δεν μπορούσαν να εξηγήσουν με τη λογική , έτσι και για το «μονοπάτι του γίγαντα» υπάρχει ο θρύλος, που «εξηγεί» τη δημιουργία των εντυπωσιακών εξάγωνων βράχων που θυμίζουν παξιμάδια.

giants causeway 1 pyli apokalypseis

Σύμφωνα με την ιρλανδική παράδοση, οι στήλες που σήμερα δεν σώζονται ολόκληρες, ήταν ένας υπερυψωμένος δρόμος, που έφτιαξε ο γίγαντας Φιν Μακ Κούλ. Ο Φιν κάλεσε σε μονομαχία έναν άλλο γίγαντα από τη Σκωτία, τον Μπεναντόνερ και κατασκεύασε αυτό το υπερμέγεθες μονοπάτι για να ενώσει τις δύο ακτές (Σκωτίας- Ιρλανδίας) ώστε να μπορέσουν να συναντηθούν και να δώσουν μάχη.

Ο αντίπαλος αποδέχτηκε την πρόσκληση και έφτασε στην περιοχή Άντριμ, όπου θα γινόταν η μονομαχία. Ο Φιν τον είδε από μακριά και συνειδητοποίησε ότι ήταν πολύ μεγαλύτερος από ότι υπολόγιζε κι έτσι δίστασε να αναμετρηθεί μαζί του. Για να σωθεί επιστράτευσε την πονηριά της γυναίκας του.

Η Όνα μεταμφίεσε τον σύζυγό της σε μωρό και όταν έφτασε στο σπίτι τους ο Μπεαντόνερ, του είπε ότι ο Φιν έλειπε για κυνήγι. Τον κάλεσε μέσα αλλά του ζήτησε να μη μιλάει δυνατά για να μην ξυπνήσει το μωρό τους που κοιμόταν. Όταν ο γίγαντας το αντίκρυσε, σκέφτηκε πως αν έτσι ήταν το μωρό, ο πατέρας του θα ήταν τόσο μεγάλος και δεν θα μπορούσε να τον νικήσει.

Έτσι το έβαλε στα πόδια φοβισμένος. Καθώς επέστρεφε στη Σκωτία διασχίζοντας το μονοπάτι με τις εξάγωνες στήλες, το κατέστρεψε ώστε να μην υπάρχει «γέφυρα» από την οποία ο Φιν θα πέρναγε για τον κυνηγήσει, Έτσι τα απομεινάρια του μονοπατιού του γίγαντα συνέθεσαν το περίεργο αξιοθέατο που βλέπουμε σήμερα.

Στα παράλια Στάφα της Σκωτίας υπάρχουν παρόμοιοι βράχοι που δικαιολογούν τον θρύλο ωστόσο δεν είναι τόσο πολλοί σε αριθμό και τόσο συμμετρικοί όσο αυτοί της Ιρλανδίας. Υπάρχει κι ένας δεύτερος θρύλος που θέλει τον γίγαντα Φιν ερωτευμένο με μια κοπέλα που ζούσε στη Σκωτία και έφτιαξε το μονοπάτι για να τη φέρει κοντά του, αλλά η πρώτη εκδοχή είναι πιο διαδεδομένη.

Σήμερα η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως «μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς» από την UNESCΟ και έχει καταταγεί σαν το τέταρτο φυσικό θαύμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

giants causeway 2 pyli apokalypseis

Πηγή

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι