Αρχαίες μούμιες 7.000 ετών μεταμορφώνονται σε μαύρη λάσπη

Υπεύθυνη για αυτό το φαινόμενο είναι η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με επιστήμονες του Χάρβαρντ.

Ο πολιτισμός των Τσιντσόρο, ενός λαού κυνηγών – συλλεκτών που έζησε στην περιοχή της σημερινής Χιλής και του Περού πριν από χιλιάδες χρόνια, ξεκίνησε να μουμιοποιεί τους νεκρούς του τουλάχιστον 2.000 χρόνια πριν από τους αρχαίους Αιγυπτίους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές κάποιες από τις μούμιες χρονολογούνται στο 5050 π.Χ., αποτελώντας τις αρχαιότερες στον πλανήτη.

Αρκετές μούμιες έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, ωστόσο την τελευταία δεκαετία οι επιστήμονες στο αρχαιολογικό μουσείο του Πανεπιστημίου της Ταραπακά στην Αρίκα της Χιλής παρατήρησαν ότι ορισμένες από τις 120 αρχαίες μούμιες που φιλοξενούνται εκεί εμφανίζουν επιταχυνόμενη φθορά.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια, η διαδικασία φθοράς έχει επιταχυνθεί», δήλωσε η Μαρσέλα Σεπουλβέδα, καθηγήτρια αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ταραπακά, αναφερόμενη στο δέρμα των μουμιών που έχει ξεκινήσει να γίνεται μαύρο και πηκτώδες.

«Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσουμε περισσότερες πληροφορίες πάνω στις αιτίες αυτού του φαινομένου και στη συνέχεια να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, με τη συνεργασία της κυβέρνησης και του Πανεπιστημίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ραλφ Μίτσελ, καθηγητή βιολογίας στο Χάρβαρντ, ο οποίος εξέτασε το δέρμα των μουμιών, η αιτία του φαινομένου είναι μικροβιακή. Τα μικρόβια που έχουν προσβάλει τις μούμιες και προκαλούν τη φθορά τους δεν είναι αρχαία, αλλά σύγχρονα συνηθισμένα βακτήρια που τυπικά ζουν στο ανθρώπινο δέρμα.

Τα μικρόβια αυτά ευδοκιμούν σε υγρές συνθήκες, και η υγρασία στην ιστορικά ξηρή περιοχή της Αρίκα, η οποία βρίσκεται κοντά στην έρημο Ατακάμα, έχει αυξηθεί τα τελευταία έτη, πιθανότατα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Το κλειδί στη μικροβιολογία είναι ο καιροσκοπισμός. Σε αρκετές γνωστές ασθένειες, το μικρόβιο βρίσκεται ήδη στον οργανισμό μας αλλά όταν αλλάζουν κάποιες περιβαλλοντικές συνθήκες βρίσκει ευκαιρία να ευδοκιμήσει», δήλωσε ο Μίτσελ.

Εάν οι μούμιες δε διατηρηθούν στις κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας τότε θα καταστραφούν, σύμφωνα με τον Μίτσελ. Αξίζει να σημειωθεί πως δεκάδες άλλες μούμιες βρίσκονται θαμμένες στην περιοχή και βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πηγή

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι