Αυτά είναι τα πιο μακάβρια μουσεία του πλανήτη

Είναι να μην είμαστε ευγνώμονες που αυτά δεν έχουν συμβεί σε μας;

Όσο για τα συναισθήματα με τα οποία φεύγει ο επισκέπτης από τα «ευαγή» αυτά ιδρύματα και κατευθύνεται πάλι πίσω στην ασφάλεια του σπιτιού του, δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια.

Οι προθήκες των μακάβριων μουσείων μιλούν πιο εύγλωττα από κάθε ανθρώπινη γλώσσα...

 

Μουσείο των Ανθρώπινων Ασθενειών - Σίδνεϊ, Αυστραλία

ayta einai ta pio makabria moyseia toy planiti 1


Στο School of Medical Sciences του Σίδνεϊ συναντά κανείς το ιδιαίτερο Museum of Human Disease, με τα χιλιάδες γυάλινα βάζα να φιλοξενούν κομμάτια σάρκας που προσβλήθηκε από τη νόσο.

Οι περισσότερες ασθένειες και οι τραγικές τους επιπτώσεις στον άνθρωπο έχουν κλειστεί ερμητικά στα βαζάκια, είτε πρόκειται για σπάνιες και ανίατες παθήσεις είτε για κοινές και σύγχρονες νόσους.

Η εκπαιδευτική χρήση του μουσείου περιλαμβάνει από κατάμαυρους πνεύμονες καπνιστών μέχρι και παράσιτα που εισβάλλουν στο σώμα μας, σε ένα μοναδικό μείγμα τρόμου και αποστροφής...Μουσείο Παρασίτων Meguro - Τόκιο, Ιαπωνία

ayta einai ta pio makabria moyseia toy planiti 2

Το Meguro Parasitological Museum είναι μια ωδή στα παράσιτα που ενδημούν στο ανθρώπινο σώμα ή το προσβάλλουν ανεπανόρθωτα.

Η πληθώρα των κακόβουλων μικροοργανισμών και οι φρικαλέες περιγραφές τους μπορούν να στερήσουν τον ύπνο στον επισκέπτη για μπόλικες μέρες, με τα παράσιτα να μετατρέπονται στον Νο 1 εχθρό του ανθρώπου. Μπορεί να το ξέραμε, αλλά άλλο είναι να το βλέπεις με σάρκα (και χωρίς οστά!)...Μουσείο του Αλλόκοτου - Όστιν, Τέξας

ayta einai ta pio makabria moyseia toy planiti 3

Το Όστιν έμελλε να γίνει το σπίτι για το Museum of the Weird, το οποίο ξεκίνησε ως συλλογή περίεργων αντικειμένων πριν γίνει τόσο πλούσια και αναγκαστεί να «αναβαθμιστεί» σε μουσείο.

Τι θα βρει εκεί ο ατρόμητος επισκέπτης; Δικέφαλα και μονόφθαλμα ζώα, αλλά και την περίφημη Γοργόνα Fiji (παραμύθι ή όχι). Φιλοξενούνται μέχρι και πραγματικά κεφάλια σε σμίκρυνση, ακόμα και ζωντανά σαυροειδή.

Είπαμε το αλλόκοτο έχει πολλές μορφές (και πολλά κεφάλια, όπως φαίνεται)...Μουσείο Εγκληματολογικής Ανθρωπολογίας - Ρώμη, Ιταλία

ayta einai ta pio makabria moyseia toy planiti 4

Τα περισσότερα εκθέματα του Cesare Lombroso's Museum of Criminal Anthropology προέρχονται από τον ίδιο τον Lombroso, ο οποίος είχε τη φαεινή ιδέα να μετατρέψει τη συλλογή του σε μουσείο όταν μελετούσε τον εγκέφαλο ενός δολοφόνου.

Παρατήρησε λοιπόν ότι ο εγκέφαλος των σκληροπυρηνικών δολοφόνων διέφερε καθοριστικά από τον αντίστοιχο των φιλήσυχων ανθρώπων, άρχισε λοιπόν να συλλέγει μανιωδώς κεφάλια, κρανία, καθώς και τα δολοφονικά εργαλεία και όπλα των φονιάδων, φιλοτεχνώντας ένα μουσείο χάρμα οφθαλμών!

Όσο για το κορυφαίο έκθεμα του μουσείου, το μαντέψατε, είναι η κεφαλή του ίδιου του συλλέκτη Cesare Lombroso, διατηρημένη στην εντέλεια μέσα σε ένα βάζο. Η δικαιοσύνη αποκτά κάποιες φορές μια ποιητική ειρωνεία...Kunstkamera - Πετρούπολη, Ρωσία

ayta einai ta pio makabria moyseia toy planiti 5

Ο ίδιος ο Πέτρος ο Μέγας ίδρυσε το Μουσείο των Ιατρικών Παραξενιών το 1714, σε μια προσπάθεια να βγάλει τη χώρα από τα σκοτεινά χρόνια της προκατάληψης και της δεισιδαιμονίας.

Εκεί που οι υπόλοιποι έβλεπαν διαβολικά τεχνάσματα, κατάρες και απόκοσμο κακό, ο Πέτρος ήξερε ότι ήταν απλά ιατρικά προβλήματα που θα μπορούσαν να θεραπευτούν αν μελετούνταν, στερώντας τα από κάθε μυστήριο. Το μουσείο φιλοξενεί έμβρυα και μικρά παιδιά με γενετικές ανωμαλίες και ανίατες ασθένειες που πέθαναν αβοήθητα εξαιτίας των προκαταλήψεων της εποχής.

Εξέδωσε μάλιστα μέχρι και διάταγμα που επέβαλλε όλες οι δύσμορφες γεννήσεις να μεταφερθούν στο μουσείο, την ώρα που χορηγούσε γενναίες ποσότητες δωρεάν αλκοόλ για να δελεάσει τον κόσμο να το επισκεφτεί. Σήμερα τζάμπα ποτό δεν θα βρείτε, θα συναντήσετε ωστόσο τερατογενέσεις που φτάνουν για δύο ζωές...La Specola - Φλωρεντία, Ιταλία

ayta einai ta pio makabria moyseia toy planiti 6

Το πλέον περίφημο μουσείο κέρινων ανατομικών ομοιωμάτων του κόσμου φαντάζει «λιναρόσπορος» μπροστά στα άλλα. Κι όμως, δεν στερείται φρίκης, γιατί τα αποτρόπαια -αν και ψεύτικα- εκθέματα δείχνουν ρεαλιστικότατα, απεικονίζοντας τον άνθρωπο με τα μέσα... έξω!

Το La Specola, τμήμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της πόλης, είναι μάλιστα το παλιότερο μουσείο της Ευρώπης που προοριζόταν για το κοινό, με τις πύλες του να ανοίγουν το 1775.

Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται απολιθώματα, ταριχευμένα ζώα και κέρινα ομοιώματα εντοσθίων και άλλων τέτοιων υπέροχων πραγμάτων, που δεν θα απογοητεύσουν αυτόν που ψάχνει μακάβρια θεάματα...Moulagenmuseum - Ζυρίχη, Ελβετία

ayta einai ta pio makabria moyseia toy planiti 7

Το Moulagenmuseum της Ζυρίχης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο «ιδιαίτερο» μουσείο της Ευρώπης, πίσω από το Le Musee Des Moulages του Παρισιού.

Είναι εξολοκλήρου αφιερωμένο στις παθήσεις της σάρκας, με τα φρικιαστικά κέρινα ομοιώματα της λέπρας και της σύφιλης να εκτίθενται υπερήφανα και να κάνουν το στομάχι «κόμπο».

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ομοιώματα και όχι για αληθινή σάρκα, ο τρόμος που προκαλούν στον επισκέπτη λογίζεται ανείπωτος, με τα μέρη του ανθρώπινου σώματος που έχουν προσβληθεί από τη νόσο να κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα.

Ο καλλιτέχνης Jules Baretta ανέπτυξε μια ιδιαίτερα αποτρόπαιη τεχνική που αρνήθηκε να μοιραστεί με τον διαπρεπή καθηγητή G. Photinos, ο οποίος και ίδρυσε το μουσείο ως φόρο τιμής στα αφροδίσια νοσήματα...Musée Fragonard - Παρίσι, Γαλλία

ayta einai ta pio makabria moyseia toy planiti 8

Το 1776, ο ειδικός στα ιατρικά θέματα και περίφημος συλλέκτης Honore Fragonard ίδρυσε ένα από τα παλιότερα μουσεία της Ευρώπης, αξιομνημόνευτο για τη φρίκη που φιλοξενεί στις προθήκες του, με τα τερατώδη εκθέματα να λογίζονται μάλιστα από τα καλύτερα του κόσμου!

Την ώρα που τα σύγχρονα αντίστοιχα μουσεία διαθέτουν προπλάσματα από κερί, ο Fragonard ανέπτυξε μια τεχνική διατήρησης της σάρκας γδέρνοντας κυριολεκτικά το δέρμα από τα υποκείμενά του για να εκθέσει τις τραγικές επιπτώσεις της νόσου στο εσωτερικό του οργανισμού.

Ξεκίνησε αρχικά με νεκρά ζώα ενώ σύντομα θα περνούσε και στα ανθρώπινα πτώματα, με τους Παριζιάνους της εποχής να διαμαρτύρονται εντόνως για την αποτρόπαιη τεχνική του, καταφέρνοντας να ανακληθεί η άδειά του.

Ο Fragonard επέμεινε ωστόσο χρηματοδοτώντας το μουσείο του με την πώληση των γδαρμένων σκελετών του, που άγγιξαν το αστρονομικό νούμερο των 700, με 20 από αυτούς να εκτίθενται μέχρι και σήμερα στο μουσείο.

Παρά το γεγονός ότι πιέστηκε από τις γαλλικές Αρχές για να αποκαλύψει την τεχνική του, ο Honore Fragonard πήρε το μυστικό του στον τάφο...Museum Vrolik - Άμστερνταμ, Ολλανδία

ayta einai ta pio makabria moyseia toy planiti 9

Ποιος θα περίμενε ότι οι ανθρώπινες τερατογενέσεις, με δικέφαλα μωρά και σιαμαία έμβρυα, θα έφταναν σε τέτοιο αριθμό ώστε να μπορεί να στηθεί μουσείο προς τιμήν τους;

Το Μουσείο Vrolik, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ακραία μακάβριο στα μάτια του γενικού πληθυσμού, έχει τη θέση του στους εκπαιδευτικούς σκοπούς της ιατρικής κατάρτισης. Τι θα συναντήσει εκεί ο άφοβος επισκέπτης;

Γυάλινα βάζα με δύσμορφες γεννήσεις, αλλά και συλλογές από οστά και οδοντοστοιχίες. Το θέμα είναι αν τολμάτε...Mutter Museum - Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ

ayta einai ta pio makabria moyseia toy planiti 10

Η αποτρόπαιη και ιδιαίτερα πλούσια συλλογή των τερατουργημάτων των ιατρικών χρονικών σε κάνει να νιώθεις αιωνίως ευγνώμων που γεννήθηκες σήμερα και όχι στην εποχή που η ιατρική επιστήμη ήταν στα σπάργανα!

Το Μουσείο Mutter είναι το απόλυτο μέρος για να επισκεφτεί αυτός που αρέσκεται στη θέα του απόκοσμα φρικιαστικού, με τις ιατρικές «παραδοξότητες» να γίνονται τόσο μακάβριες που δεν μπορούν να περιγραφούν.

Δεν είναι για τον καθένα στα σίγουρα, ενώ η επίσκεψη πρέπει να γίνει με άδειο στομάχι...

newsbeast.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι