Ο θρύλος του Αστρονομικού Ρολογιού της Πράγας

Η σκοτεινή ιστορία τοποθετείται στον 15ο αιώνα, όταν λέγεται πως κατασκευάστηκε από τον μεγάλο ωρολογοποιό Mikuláš of Kadaň.

Ήταν τέτοια η φήμη της δεξιοτεχνίας του που πολλά ξένα κράτη προσέγγισαν τον Mikuláš και κάθε μια επιθυμούσε να έχει τη δική τους πλατεία σε κάποια πόλης με ένα θαυμάσιο αστρονομικό ρολόι.

Ο Mikuláš αρνήθηκε να δείξει το σχέδιο του αριστουργήματος του στο οποιονδήποτε, παρά μόνο στο Συμβούλιο της Πράγας.

o thrilos toy astronomikoy rologioy tis pragas 1
Από φόβο μήπως ο Mikuláš κατασκεύαζε ένα μεγαλύτερο, καλύτερο και πιο όμορφο ρολόι για κάποια άλλη πόλη, το Συμβούλιο τον τύφλωσε, διασφαλίζοντας ότι ποτέ κάποιο άλλο ρολόι δεν θα ξεπερνούσε το δικό τους.

Τρελαμένος ο ωρολογοποιός πήρε την απόλυτη εκδίκηση, πέφτοντας στα ολοκαίνουργια γρανάζια του ρολογιού και δίνοντας έτσι τέλος στη ζωή του με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Με αυτό τον τρόπο, καταράστηκε το ρολόι. Όλοι όσοι προσπάθησαν να το φτιάξουν είτε τρελάθηκαν ή πέθαναν.

o thrilos toy astronomikoy rologioy tis pragas 2

Ενώ αυτή η ιστορία αποτελεί απλά θρύλο, αποτελεί απόδειξη για την εξαιρετική φύση του Αστρονομικού Ρολογιού της Πράγας. Το ρολόι έχει τροποποιηθεί, καταστραφεί και επισκευάστηκε πολλές φορές από την κατασκευή του το 1380.

Είναι ίσως το πιο γνωστό αστρονομικό ρολόι στον κόσμο, με τέσσερα κινούμενα αυτόματα (συμπεριλαμβανομένου ένα σκελετό που χτυπάει την καμπάνα του θανάτου κάθε ώρα) και τα αγάλματα των 12 αποστόλων που περιστρέφονται.

Δείχνει τις φάσεις του φεγγαριού και το ταξίδι του ήλιου μέσα από τους αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου. Το ημερολόγιο, ακριβώς κάτω από το ρολόι, δείχνει την ημέρα του μήνα, την ημέρα της εβδομάδας, εορταστικές ημέρες και αλληγορικές εικόνες από τον τρέχοντα μήνα και ζώδιο.

o thrilos toy astronomikoy rologioy tis pragas 3

defencenet.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι