Η Μπαταρία της Βαγδάτης

Πλήθος επαγγελματιών και ερασιτεχνών αρχαιολόγων συνέρεαν, αναζητώντας είτείχνη των σπουδαίων αρχαίων πολιτισμών που άκμασαν στην περιοχή, είτε ευρήματα σχετικά με τις βιβλικές ιστορίες και μυθικές περιγραφές για τον Κήπο της Εδέμ, τον Πύργο της Βαβέλ, το Δένδρο της Γνώσης...

Ο Γερμανός αρχαιολόγος Wilhelm Konig , ανακάλυψε το 1938, κοντά στη Βαγδάτη, την διάσημη “μπαταρία της Βαγδάτης” και έφερε νέα δεδομένα για την γνώση και την χρήση του ηλεκτρισμού από τους αρχαίους λαούς.

Πρόκειται για ένα αγγείο 15 εκατοστών από πηλό, το οποίο περιέχει μέσα του έναν χάλκινο κύλινδρο στερεωμένο με άσφαλτο, ο οποίος με τη σειρά του περιέχει ένα οξειδωμένο σιδερένιο ραβδί που στερεώνεται έτσι ώστε να μην ακουμπά στον πάτο του αγγείου.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα ηλεκτρικό στοιχείο, στο οποίο φτάνει να συμπληρώσει κάποιος οξύ ή αλκαλικό υγρό (π.χ. χυμό λεμονιού ή σταφυλιών) για να πάρει ακόμη και σήμερα ηλεκτρικό ρεύμα.

batteria-baghdad 1

Το 1940 ο μηχανικός Γουίλιαμ Γκρέι από τη Μασαχουσέτη, με διάφορα πειράματα και την προσθήκη ειδικού υγρού σε αντίγραφο της μπαταρίας, μέσα στον χάλκινο κύλινδρο, κατάφερε να καταγράψει στο βολτόμετρο τάση 0,5 volt.

Το 1981, ο Αιγυπτιολόγος Άρνε Έγκεμπρεχτ, κατάφερε μέσα σε διάστημα δύο ωρών να επιχρυσώσει αντικείμενα. Η δική του μπαταρία αντίγραφο (την οποία είχε γεμίσει με χυμό σταφυλιών) έδινε τάση 0.87 volt.

Επιχρύσωση ή επαργύρωση κοσμημάτων και στολιδιών έκαναν στην αρχαιότητα οι λαοί στη Μέση Ανατολή και σε κάποια μέρη συνεχίζεται και στις μέρες μας.

Σήμερα, με πειράματα που έχουν επαναληφθεί επανειλημμένως από επιστημονικές ομάδες, συσκευές όπως αυτή της Βαγδάτης λειτουργούν κανονικά. Στο μουσείο της Βαγδάτης υπάρχει αναπαράσταση της συσκευής, όπου χρησιμοποιήθηκαν παρόμοια υλικά και το αποτέλεσμα ήταν να παραχθεί ρεύμα με τάση 1,1 Volt.

Τον Μάρτιο του 2005 στην εκπομπή «ΜythBusters» του Discovery Channel, δέκα χειροποίητα βάζα συνδέθηκαν μεταξύ τους. Χρησιμοποιήθηκε χυμός από λεμόνι ως ηλεκτρολύτης για την ενεργοποίηση της ηλεκτροχημικής αντίδρασης μεταξύ του χαλκού και του σιδήρου. Τελικά, οι μπαταρίες παρήγαγαν 4 βολτ ηλεκτρικής ενέργειας.

batteria-baghdad 2

Τα μουσεία όλου του κόσμου είναι γεμάτα με αμέτρητα επιχρυσωμένα αντικείμενα που πριν την ανακάλυψη της μπαταρίας ήταν ανεξήγητο πως επιχρυσώνονταν, αφού «δεν υπήρχαν» οι ανάλογες τεχνικές γνώσεις.

Ο παρακάτω συλλογισμός εξακολουθεί να απαγορεύεται: Αφού υπάρχουν τόσα πολλά επιχρυσωμένα αντικείμενα, πρέπει να υπήρχαν και ανάλογα πολλές μπαταρίες, και ανάλογα πολλά εργαστήρια που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρισμό, άρα και ανάλογα πολλοί τεχνίτες, και ανάλογα πολλές γνώσεις και βιβλία, και ανάλογα πολλές άλλες τεχνολογίες.

Εδώ τίθεται πιο έντονα και το ερώτημα της ταυτότητας του λαού που τις κατασκεύασε, καθώς πιθανές ενδείξεις για τη χρήση τους θα μπορούσαν να προέρχονται και από ιδιαίτερες συνήθειες του συγκεκριμένου λαού.

Σε κάθε περίπτωση οι μπαταρίες της Βαγδάτης, αν τελικά πράγματι ήταν μπαταρίες, αποτελούν ένα από τα πιο συναρπαστικά αρχαιολογικά ευρήματα, αν και δεν τους έχει δοθεί η αρμόζουσα σημασία, ίσως γιατί φέρνουν σε δύσκολη θέση τη συμβατική αρχαιολογία.

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι