Γερμανία: Ανακαλύφθηκε τάφος με στοιχεία κανιβαλισμού ηλικίας 7.000 ετών

Οι συγγραφείς αναφέρουν πως τα ευρήματά τους παρέχουν σπάνιες ενδείξεις κανιβαλισμού στη Νεολιθική εποχή της Ευρώπης.

Έως και 500 ανθρώπινα οστά ανακαλύφθηκαν κοντά στο χωριό Herxheim, που μπορεί να έχουν υποστεί κανιβαλισμό. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οστά παιδιών αλλά και αγέννητων μωρών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ανασκαφή ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1996 και στη συνέχεια διερευνήθηκε και πάλι μεταξύ 2005 και 2008.

Ο επικεφαλής της ομάδας, Μπρούνο Μπουλεστίν, από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό στη Γαλλία, δήλωσε στο BBC πως ο ίδιος και οι συνάδερφοί του βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία πως ανθρώπινα οστά είχαν εσκεμμένα κοπεί και σπάσει – ένδειξη κανιβαλισμού.

«Ανακαλύψαμε πως ορισμένα οστά ζώων δείχνουν να έχουν σουβλιστεί. Το ίδιο μοτίβο εμφανίζεται και σε ανθρώπινα οστά στο συγκεκριμένο χώρο» δήλωσε, ενώ τόνισε πως δύσκολα θα αποδειχθεί αν τα οστά είχαν μαγειρευτεί σκόπιμα.

Μερικοί επιστήμονες, ωστόσο, έχουν απορρίψει τη θεωρία του κανιβαλισμού, ισχυριζόμενοι πως η αφαίρεση της σάρκας θα μπορούσε να αποτελεί μέρος ενός τελετουργικού ταφής.

Αλλά ο Μπουλεστίν τονίζει πως τα ανθρώπινα οστά είχαν «σκοπίμως ακρωτηριαστεί» και πως υπήρχαν ενδείξεις πως πολλά από αυτά μασήθηκαν.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της ανασκαφής, ο κανιβαλισμός στην Ευρώπη πιθανότατα αποτελούσε εξαίρεση – ενδεχομένως να πραγματοποιούνταν κατά τις περιόδους λιμού.

erroso.blogspot.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι