Πηγάδι ηλικίας 7.000 χρόνων - Η αρχαιότερη ξύλινη κατασκευή στον κόσμο

Αυτό το κιβώτιο, είναι από τις αρχαιότερες ξύλινες «κατασκευές» στον κόσμο, και κάποτε ήταν ένα πηγάδι.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα ένα πηγάδι ηλικίας 7.000 ετών, από την Νεολιθική Εποχή, στην Τσεχία. 

Μετά από μήνες αναλύσεων, συμπέραναν ότι πρόκειται για την παλαιότερη ξύλινη αρχιτεκτονική κατασκευή στον κόσμο. 

Το πηγάδι ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2018 σρην πόλη Οστρόβ, ανάμεσα σε Βοημία και Μοραβία. Οι αρχαιολόγοι ανέλυσαν το ξύλο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατασκευάστηκε από βελανιδιά που κόπηκε το 5255 προ Χριστού. 

Οι εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου του Pardubice σχεδιάζουν να διατηρήσουν το πηγάδι, το οποίο συντηρείται αυτή τη στιγμή σε ένα κελάρι σχολείου υπό φυσιολογικές θερμοκρασίες,  ανατολικά της Πράγας.

«Είναι μακράν το παλαιότερο αντικείμενο στο οποίο θα εργαστούμε στην σχολή και δεν θα είναι εύκολο έργο», δήλωσε ο Κάρολ Μπάγερ αντιπρόεδρος του τμήματος στον τομέα της αποκατάστασης. 

Ο Μπάγερ είπε ότι το πηγάδι ήταν καλοδιατηρημένο, επειδή παρέμεινε κάτω από το νερό για αιώνες. Η διαδικασία συντήρησης θα διαρκέσει αρκετούς μήνες μέχει να ολοκληρωθεί και  να διασφαλιστεί ότι τα ξύλινα κομμάτια του δεν θα υποχωρήσουν μετά το στέγνωμά του. «Αν το αφήσουμε να στεγνώσει τώρα, θα καταστραφεί», συμπλήρωσε ο Μπάγιερ. 

Ο σχεδιασμός αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι της Νεολιθικής Εποχής ήταν ικανοί να ακολουθήσουν πιο προηγμένες αρχιτεκτονικές τεχνικές από ό, τι πιστευόταν μέχρι προηγουμένως. 

Είναι χτισμένο με αυλακωτές γωνιακές ράβδους με εισαγόμενες σανίδες και δείχνει επίσης τις προηγμένες ξυλουργικές ικανότητες των οικοδόμων - άγνωστες σε ολόκληρη την ήπειρο κατά τη νεολιθική εποχή, το τελευταίο τμήμα της εποχής των λίθων. Λέγεται ότι κατασκευάστηκε με ”την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια”, αν και τα μόνα διαθέσιμα εργαλεία σην εποχή ήταν η πέτρα, οστά, κέρατα και ξύλο.

Πηγή , Πηγή 

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι