Τι κρύβει η μυστική τρύπα 30 μέτρων της Πυραμίδας του Χέοπα [Βίντεο]

Μετά τη μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη στην πυραμίδα του Χέοπα με την τρύπα των 30 μέτρων ξεκίνησαν και οι πρώτες θεωρίες για το σκοπό της κατασκευής της.

Υπενθυμίζεται πως η ερευνητική ομάδα που ανακάλυψε τον τεράστιο αυτό χώρο πάνω από τη Μεγάλη Στοά αναφέρει πως το «κενό» παραμένει κρυφό από τότε που χτίστηκε η πυραμίδα, πριν από 4.500 χρόνια.

Ο χώρος είναι πιθανόν ενιαίος, ωστόσο οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χωρίζεται σε μικροότερους θαλάμους ή τούνελ. Πάντως η αρχική εκτίμηση είναι πως ο ρόλος του κενού ήταν καθαρά πρακτικός.

pyramida xeopas 5 0

Οι τρεις θεωρίες

Τρεις είναι -για την ώρα τουλάχιστον- οι επικρατέστερες θεωρίες για την ύπαρξη της τρύπας μεγέθους 30 μέτρων.

- Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε ως στοά για τη μεταφορά τεράστιων λίθων στο κέντρο της πυραμίδας και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.

- Αλλοι εικάζουν ότι πρόκειται για τμήμα ενός χαντακιού που επέτρεπε στους εργάτες να έχουν πρόσβαση στη Μεγάλη Στοά και τον Θάλαμο του Βασιλιά, κατά τη διάρκεια κατασκευής της υπόλοιπης πυραμίδας.

- Σύμφωνα με την τρίτη θεωρία το συγκεκριμένο κενό αφέθηκε επίτηδες από τους αρχιτέκτονες του τάφου, ώστε να περιοριστεί το βάρος που δεχόταν η Μεγάλη Στοά από τους αμέτρητους μονόλιθους από ασβεστόλιθο, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση της πελώριας κατασκευής.

pyramida xeopas 4 0

pyramida xeopas 1 0

pyramida xeopas 2 0

Επρόκειτο μια άκρως αποτελεσματική τεχνική που χρησιμοποιούνταν τα αρχαία χρόνια ώστε να αποτρέπεται η κατάρρευση σηράγγων και στοών, επισημαίνουν ορισμένοι αρχαιολόγοι.

Πάντως όσο τίποτα δεν είναι επιβεβαιωμένο κάποιοι -χωρίς όμως κάποια επιστημονική τεκμηρίωση- αναφέρουν πως μπορεί να υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται για θάλαμο που περιέχει θησαυρούς και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Αιγυπτιολόγος: Μοιάζει περισσότερο με ελβετικό τυρί

«Η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα μοιάζει περισσότερο με ελβετικό τυρί, παρά με τσένταρ» εξηγεί ο Αιγυπτιολόγος Mark Lehner, συμπληρώνοντας ότι, δεδομένης της κλίσης που έχει το κενό και μοιάζει με εκείνη της στοάς, είναι μάλλον απίθανο να χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη πολύτιμων αντικειμένων ή αναθημάτων.

[iefimerida.gr]

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι