Ο μυστηριώδης πήλινος πίνακας των Βαβυλωνίων [Βίντεο]

Ο Plimpton 322 (1900-1600 π.Χ.), είναι ο παλαιότερος τριγωνομετρικός πίνακας στον κόσμο, πιθανόν τον χρησιμοποιούσαν Βαβυλώνιοι επιστήμονες για να υπολογίσουν πώς να κατασκευάσουν πυραμίδες, παλάτια και ναούς, σύμφωνα με ερευνητές από τη Σχολή Μαθηματικών και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW), Αυστραλία.

Ο Plimpton 322 ,ήταν ένα από τα πιο εξελιγμένα επιστημονικά αντικείμενα του αρχαίου κόσμου, πιθανότατα προήλθε από την αρχαία πόλη Larsa των Σουμερίων, η οποία βρίσκεται κοντά στη σύγχρονη Senkereh στο νότιο Ιράκ.

Ο πίνακας πιθανότατα γράφτηκε μεταξύ 1822-1762 π.Χ. (γύρω από την εποχή του Χαμουραμπί , τον έκτο βασιλιά της δυναστείας των Πρώτων Βαβυλωνίων).

Ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1900 από τον αρχαιολόγο , ακαδημαϊκό και τυχοδιώκτη Edgar J. Banks , το πρόσωπο στο οποίο βασίστηκε ο πλασματικός χαρακτήρας Ιντιάνα Τζόουνς.

Ο Plimpton 322 είναι κατασκευασμένος από πηλό και μετρά 12,7 χ 8,8 cm.Ο Έλληνας αστρονόμος Ίππαρχος , που έζησε περίπου 120 χρόνια π.Χ., έχει από καιρό θεωρηθεί ως ο πατέρας της τριγωνομετρίας, και θεωρείται ότι χρησιμοποιήσε  το παλαιότερο τριγωνομετρικό πίνακα.

Ομως ο «Plimpton 322 προηγείται του Ίππαρχου κατά περισσότερο από 1000 έτη. Αυτό ανοίγει νέες δυνατότητες όχι μόνο για τη σύγχρονη έρευνα στα μαθηματικά, αλλά και για τα μαθηματικά της εκπαίδευσης. Με το Plimpton 322 βλέπουμε μια απλούστερη, πιο ακριβή τριγωνομετρία που έχει σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με τη δική μας,»δήλωσε ο Δρ Wildberger.

[sci-news.com,geodifhs.com]

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι