Κρυμμένο πορτρέτο κάτω από αριστούργημα του Πικάσο [Βίντεο]

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας υπέρυθρης απεικόνισης αποκαλύφθηκε το κρυφό πορτρέτο ενός άνδρα που φοράει παπιγιόν και που αναπαύεται στηρίζοντας το κεφάλι με το χέρι του.


Δεν είναι η πρώτη φορά, που μια κρυφή εικόνα αποκαλύπτεται κάτω από ένα έργο τέχνης του Πικάσο. Μια τεχνική ανάλυση του «La vie» στο Cleveland Museum of Art αποκάλυψε πως είχε δουλέψει ξανά τη σύνθεση του έργου, ενώ ένας μυστακοφόρος άνδρας βρέθηκε κάτω από τον πίνακα «Γυναίκα που σιδερώνει», στο Μουσείο Guggenheim του Μανχάταν.


Το ερώτημα που οι συντηρητές στο The Collection Phillips στην Ουάσιγκτον ελπίζουν τώρα να απαντήσουν είναι το ποιος είναι αυτός ο γενειοφόρος που βρίσκεται κάτω από τον πίνακα.


Η μελέτη της τεχνικής ανάλυσης του πίνακα αποδεικνύει πως το πορτρέτο του άνδρα πίσω από τον τελικό πίνακα είναι πιθανόν να είχε ζωγραφιστεί λίγο καιρό πριν ολοκληρωθεί το υπόλοιπο έργο.

Από το 1954 και μετά οι συντηρητές του πίνακα είχαν παρατηρήσει πως οι πινελιές σε αρκετά σημεία έμοιαζαν ύποπτα αταίριαστες ενώ το 1990 μια ακτινογραφία είχε αποκαλύψει πως στον καμβά υπήρχε ακόμη μια θολή εικόνα χωρίς όμως να γίνεται σαφές πως είναι κάποιο πορτρέτο.

Δεδομένου ότι το πορτρέτο ανακαλύφθηκε, οι συντηρητές πρόκειται να κάνουν χρήση πιο προηγμένης πολυφασματικής τεχνολογίας που θα σαρώσει τον πίνακα ώστε να εντοπίσει και να χαρτογραφήσει τα χρώματα του.


Προς το παρόν, το αριστούργημα του Πικάσο "Το Μπλέ Δωμάτιο" βρίσκεται σε περιοδεία στη Νότια Κορέα η οποία θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015 ενώ η έρευνα συνεχίζεται. Η συντηρήτρια Patricia Favero δήλωσε στο ΑP "Είναι πραγματικά μια από τις στιγμές που κάνουν τη δουλειά μας ξεχωριστή."


Ο Πάμπλο Ντιέγο Χοσέ Φρανθίσκο ντε Πάουλα Χουάν Νεμοπουθένο Μαρία ντε λος Ρεμέδιος Θιπριάνο ντε λα Σαντίσιμα Τρινιδάδ Ρουίθ  Πικάσο ή απλά Πάμπλο Πικάσο (25 Οκτωβρίου 1881 - 8 Απριλίου 1973) ήταν ένας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ού αιώνα, συνιδρυτής, μαζί με τον Ζωρζ Μπρακ, του κυβισμού και με σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

Magnify Image

Magnify Image

 picaso 1

 

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι