Θεαματική έκρηξη ηφαιστείου στη Σιβηρία [Εικόνες-Βίντεο]

Την θεαματική έκρηξη ηφαιστείου στην παγωμένη Σιβηρία και το «πάντρεμα» την φωτιάς και του πάγου, αποκαλύπτουν οι μαγευτικές φωτογραφίες και το βίντεο που κατέγραψαοι δορυφόροι της NASA.

Το νέφος τέφρας και αερίων που εκτόξευσε στον παγωμένο αέρα της Σιβηρίας το ηφαίστειο Σιβελούτς στη χερσόνησο της Καμτσάτκα στις 10 Απριλίου είχε ύψος δέκα χιλιομέτρων.

Η έκρηξη διήρκεσε μόλις μισή ώρα, αλλά το νέφος ήταν ορατό επί 13 ώρες δίνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο στους ερευνητές της NASA να παρακολουθήσουν μέσω δορυφόρων από το διάστημα το φαινόμενο και να καταγράψουν μέρες μετά ίχνη της τέφρας στο χιόνι.

ifaisteio syviria 1

Τα ίχνη αυτά μετά την έκρηξη του ηφαιστείου ήταν ορατά σε μια απόσταση 220 χιλιομέτρων νότια του Σιβελούτς, εικόνες του οποίου κατέγραψαν προ ημερών οι δορυφόροι Landsat 8 και Aqua της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος.

Η φωτογραφία από τον Landsat 8 καταγράφει το νέφος που εκτόξευσε το ηφαίστειο Σιβελούτς, ενώ σε εκείνη του δορυφόρου Aqua διακρίνονται τα ίχνη της τέφρας μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων στο χιόνι, ίχνη που δεν θα υπάρχουν σε λίγο λόγω των νέων χιονοπτώσεων που θα τα καλύψουν στην περιοχή. Όπως λένε στη NASA το φαινόμενο με τα ίχνη της τέφρας στο χιόνι δεν είναι ασυνήθιστο για την Καμτσάτκα, καθώς ανήκει στις ενεργότερες ηφαιστειακά περιοχές του πλανήτη, αφού εκεί υπάρχουν 29 ηφαίστεια.

ifaisteio syviria 2

Το Σιβελούτς υπάγεται στην κατηγορία των λεγόμενων στρωματο-ηφαιστείων, που είναι γνωστά και ως σύνθετα ηφαίστεια. Είναι τα πιο εντυπωσιακά αλλά και τα πιο επικίνδυνα με κωνικό σχήμα, ομαλές τις χαμηλότερες πλευρές που γίνονται απότομες προς την κορυφή, όπου συνήθως βρίσκεται ένας απροσδόκητα μικρός κρατήρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου ηφαιστείου είναι το Φούτζι στην Ιαπωνία.

Το Σιβελούτς είχε εκραγεί και τον περασμένο Δεκέμβριο, απ’ όπου και τα πλάνα στο βίντεο που ακολουθεί:

Τα ηφαίστεια στην Καμτσάτκα βρίσκονται σε τόσο απομακρυσμένες περιοχές που σπάνια τα προσεγγίζουν άνθρωποι. Μολονότι η χερσόνησος έχει έκταση σχεδόν τριπλάσια της Ελλάδα, ζουν εκεί περίπου 350.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι στην πόλη Πετροπαβλόφσκ -εκτός της οποίας είναι σπάνιες οι υποδομές.

ifaisteio syviria 3u

Η πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές είναι εφικτή μόνον με ελικόπτερα και γι’ αυτό είναι δύσκολη η τοποθέτηση αισθητήρων στο έδαφος για την παρατήρηση της δράσης των πολλών ηφαιστείων της Καμτσάτκα – έργο που αναλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό οι δορυφόροι.

Πηγή

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι