Ετοιμαστείτε για ένα νέο Τσερνομπίλ στην Ουκρανία

Με την έναρξη του χειμώνα και την αυξανόμενη πίεση για το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας, η απειλή μιας νέας πυρηνικής καταστροφής στην Κεντρική Ευρώπη δεν είναι μόνο ένας θεωρητικός κίνδυνος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Energy Research & Social Science (ERSS), υπάρχει πιθανότητα 80% για ένα «σοβαρό ατύχημα» σε έναν από τους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας πριν από το 2020. Αυτό οφείλεται τόσο στην αυξημένη επιβάρυνση των πυρηνικών σταθμών από την εκτεταμένη διακοπή λειτουργίας των θερμοηλεκτρικών μονάδων της Ουκρανίας (η πρώτη ύλη που καταναλώνουν - ο άνθρακας από τo Ντόνετσκ) είναι επίσης πολύ περιορισμένη, αλλά και λόγω της σοβαρής φυσικής υποβάθμισης του πυρηνικού εξοπλισμού της σοβιετικής εποχής και της καταστροφικής υποχρηματοδότησης αυτής της βιομηχανίας.

map ukraine nuke reactors

Εάν συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό, η ΕΕ όχι μόνο θα αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές συνέπειες, αλλά και - δεδομένης της πρόσφατης εισαγωγής ταξιδιών χωρίς βίζα - μια μαζική έξοδο Ουκρανών από μολυσμένες περιοχές.

Η Ουκρανία διαθέτει τέσσερα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας: τη Ζαπορίζια (το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, με έξι αντιδραστήρες και συνδυασμένη ισχύ εξόδου 6000 MW), το Rivne (τέσσερις αντιδραστήρες και μια συνδυασμένη ισχύς ισχύος 2.880 MW), τον Khmelnitskiy και συνδυασμένη ισχύς ισχύος 2.000 MW) και η Νότια Ουκρανία (τρεις αντιδραστήρες και συνδυασμένη ισχύς ισχύος 3.000 MW):

Το εργοστάσιο του Τσερνομπίλ με τους τέσσερις αντιδραστήρες  τερματίστηκε τελικά για το 2000.

Πηγή

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι