Βρέθηκε το δεύτερο πιό σπάνιο ορυκτό στη Γη

Μια έκθεση που εκπονήθηκε από τον καθηγητή Γεωλογίας William Griffin από το Πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας και η οποία βασίστηκε  σε ορυκτά δείγματα από κορούνδιο που βρέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες στον ποταμό Kishon έδειξε μια ποικιλία σπάνιων ορυκτών, συμπεριλαμβανομένων των μοισανίτη και τισταρίτη. Ηφαιστειακά πετρώματα από το Ισραήλ περιέχουν την πρώτη γνωστή εμφάνιση στη Γη ενός ορυκτού πλούσιου σε τιτάνιο που ονομάζεται τισταρίτης.

Η ανακάλυψη δείχνει ότι βαθιά στη Γη η χημεία μπορεί να διαφέρει από ό, τι οι επιστήμονες είχαν υποψιαστεί μέχρι σήμερα. Ο τισταρίτης είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο ορυκτό με τύπο Ti2O3,  πρόκειται για το φυσικό ανάλογο του οξειδίου του τιτανίου(III). Από την άποψη της χημείας είναι το τιτάνιο , ανάλογο του αιματίτη, του κορούνδιου, εσκολαίτη, και καρελιανίτη.

Άλλα μέταλλα με τον γενικό τύπο A2O3 είναι ο αρσενόλιθος, ο βαλεντινίτης κά. Μέχρι τώρα, τισταρίτης είχε βρεθεί μόνο σε ένα ενιαίο μετεωρίτη από το Μεξικό. Ο William Griffin βρήκε το ορυκτό σε βράχους από το Όρος Carmel.

Ο τισταρίτης συναντάται σε χημικά αναγωγικές συνθήκες, για παράδειγμα σε περιβάλλοντα  με υψηλές ποσότητες υδρογόνου. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι το υδρογόνο ή το μεθάνιο θα μπορούσε να έχει φιλτραριστεί βαθιά μέσα σε ηφαιστειακά υδραυλικά συστήματα, δημιουργώντας τη μείωση των θυλάκων στα οποία μπορεί να έχει σχηματιστεί το ασυνήθιστο ορυκτό.

Πηγή

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι