Το ηφαίστειο της Αίτνας μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι ύψους 40 μέτρων [Βίντεο]

Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα. Κάθε φυσικό φαινόμενο μεγάλης ισχύος και  κλίμακας που γίνεται σε αυτή την περιοχή αμέσως γίνεται αισθητό σχεδόν σε όλη την παράκτια μεσογειακή λεκάνη.

Η κύρια γενεσιουργός αιτία των τσουνάμι είναι οι σεισμοί. Ωστόσο μπορούν να παρουσιασθούν και κατά την διάρκεια μίας ηφαιστειακής έκρηξης όταν η αποκοπή και η πτώση ενός τμήματος του ηφαιστείου στην θάλασσα μπορεί να δώσει αυτά τα κύματα.

Το βίντεο που θα δείτε παρουσιάστηκε από ερευνητές στο NewScientist πριν από κάποιο καιρό. Σε μια πιθανή κατολίσθηση από το ηφαίστειο της Αίτνας θα δημιουργηθεί τσουνάμι που θα φθάσει σε ένα ύψος περίπου 40 μέτρων κοντά στην Καλαβρία, και θα  προκαλέσει κύματα 8 έως 13 μέτρα υψηλά κατά μήκος των ακτών της Ελλάδας και της Λιβύης, και 2 έως 4 μέτρα υψηλά στα μέρη της Αιγύπτου και της Συρίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έγινε ένα τέτοιο φαινόμενο για τον λόγο αυτό το σενάριο είναι εφικτό.

Πριν από 8000 χρόνια, μια τεράστια ηφαιστειακή κατολίσθηση στα ανοικτά του ηφαιστείου της  Αίτνας, στην Σικελία προκάλεσε τσουνάμι που κατέστρεψε την ανατολική ακτή της Μεσογείου. Αυτό το τσουνάμι πρέπει να έγινε ιδιαίτερα αισθητό και στο νησί μας το οποίο τότε πρέπει να ήταν τμήμα της μικρασιατικής ακτής. Κατέστρεψε πολλούς προϊστορικούς οικισμούς στην Μεσόγειο.

Η Αίτνα είναι ένα ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (ύψος 3.350 μέτρα). Είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Αίτνα ξεκίνησε περίπου πριν 500.000 χρόνια, με υποθαλάσσιες εκρήξεις κατά μήκος των ακτών της Σικελίας.

Πριν 35.000 χρόνια και για μια χρονική περίοδο περίπου 20.000 χρόνων, έλαβαν χώρα μερικές ιδιαίτερα ισχυρές εκρήξεις, στάχτη από τις οποίες είχε φτάσει ακόμα και μέχρι τη Ρώμη, περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της Αίτνας. Πριν 3.500 χρόνια, μια ηφαιστειακή έκρηξη προκάλεσε μια γιγάντια κατολίσθηση στην ανατολική πλαγιά του βουνού.

Το γεγονός μνημονεύει ο Διόδωρος ο Σικελιώτης και αποτελεί την πρώτη γνωστή μαρτυρία για έκρηξη της Αίτνας. Η επόμενη κατολίσθηση θα γινόταν μετά από 1500 περίπου χρόνια, δημιουργώντας καλντέρα. Το 396 π.Χ., λέγεται ότι μια έκρηξη της Αίτνας ματαίωσε τα σχέδια των Καρχηδονίων για εισβολή στις Συρακούσες κατά τον Πρώτο Σικελικό Πόλεμο.

Γεωδίφης με πληροφορίες από το NewScientistκαι από την Βικιπαίδεια

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι