Βιβιανίτης: Το ορυκτό του θανάτου

Αναπτύσσεται σε νεκρό σώμα και το μετατρέπει σε μπλε. Το 1861, ένας μηχανικός σιδηροδρόμου, που ονομαζόταν Τζον Γουάιτ (John White), πέθανε και τοποθετήθηκε σε ένα φέρετρο από χυτοσίδηρο. Οταν έγινε η εκταφή, αποκαλύφθηκε ότι είχε αλλάξει χρώμα! Τι συνέβη, λοιπόν, και μετατράπηκε σε μπλε;

Το φέρετρό του είχε στο μπροστινό μέρος ένα παράθυρο, για να τον βλέπουν οι δικοί του άνθρωποι στη διάρκεια της κηδείας. Μετά την ταφή, το παράθυρο έσπασε, με αποτέλεσμα υπόγεια νερά να εισβάλλουν στο φέρετρο. Γύρω από τη σορό του και πάνω του είχαν αναπτυχθεί μπλε κρύσταλλοι. Το σοκαριστικό σκηνικό ήρθε στο φως έναν αιώνα μετά, στη διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής.

Επίσης, ο παγωμένος άντρας Ότζι (μια μούμια ηλικίας 5.300 ετών, η οποία βρέθηκε το 1991 σε έναν παγετώνα στις Άλπεις) φέρει στο δέρμα του μικροσκοπικές μπλε κηλίδες.

Τι είναι λοιπόν αυτό το περίεργο μπλε; Πρόκειται για το ένυδρο φωσφορικό ορυκτό του σιδήρου, τον βιβιανίτη.

vivian1 pyli apokalypseis

Βιβιανίτης σε οστό

Το ανθρώπινο σώμα έχει φωσφορικό άλας σε σκληρά τμήματα των οστών και στα δόντια. Οταν πεθαίνει και ξεκινά η αποσύνθεση, αυτό διαλύεται γύρω από το πτώμα. Εάν το περιβάλλον είναι υγρό και έχει σίδηρο, το φωσφορικό αλληλεπιδρά με αυτά τα στοιχεία και σχηματίζεται ο βιβιανίτης.

Σε πρώιμο στάδιο, οι κρύσταλλοι είναι άχρωμοι. Αν όμως υπάρξει αλληλεπίδραση με αέρα, γυρίζουν γρήγορα στις βαθιές αποχρώσεις του μπλε.

Ο βιβιανίτης μπορεί να σχηματιστεί μέσα, επάνω και γύρω από τα ανθρώπινα λείψανα. Εμφανίζεται ως μπάλωμα σε οστά, σαν κρυσταλλικές βελόνες στα δόντια και αποχρωματισμένες κηλίδες στο δέρμα.

vivian2

Βιβιανίτης σε απολιθωμένο κοχύλι

(Πρώτη εικόνα δείχνει βιβιανίτη σε οστό)

Πηγή

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι