«Απολιθωμένη» αστραπή! [Εικόνες]

Τι συμβαίνει όταν ο κεραυνός χτυπά την άμμο. Ενας κεραυνός μπορεί να προσφέρει ενέργεια 5 γιγατζάουλ, η οποία επαρκεί για περισσότερο από ένα μήνα για ένα αμερικάνικο νοικοκυριό.

Οταν, λοιπόν, ένας τέτοιος ισχυρός κεραυνός χτυπά μια αμμώδη περιοχή, όπως είναι μια παραλία ή ένας αμμόλοφος, τότε τα σωματίδια της άμμου μπορεί να λιώσουν και να ενωθούν σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

fulgurite 1 pyli apokalypseis

φουλγουρίτες από την έρημο της Λιβύης

Επισημαίνεται ότι η άμμος τήκεται στους περίπου 1.800 βαθμούς Κελσίου, αλλά η θερμοκρασία σε έναν κεραυνό μπορεί να φτάσει και τους 30.000 βαθμούς.

fulgurite 2 pyli apokalypseis

Γράφημα για τον σχηματισμό τους στο έδαφος

Ετσι, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η λιωμένη άμμος μετασχηματίζεται σε κοίλους σωλήνες, οι οποίοι ονομάζονται «φουλγουρίτες» (fulgurite). Ο όρος προέρχεται από τη λατινική λέξη «φουλγκούρ», που σημαίνει «αστραπή».

fulgurite 3 pyli apokalypseis

Φουλγουρίτες από την Αλγερία

Οι φουλγουρίτες συνήθως βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της άμμου και το σχήμα τους αντανακλά τη διαδρομή που πήρε η αστραπή, χτυπώντας το έδαφος. Για αυτό, και μερικές φορές, οι φουλγουρίτες ονομάζονται και «απολιθωμένες αστραπές».

fulgurite 4 pyli apokalypseis

fulgurite 5 pyli apokalypseis

Φουλγουρίτες από Σαχάρα

Μοιάζουν με ρίζες δέντρων, αλλά οι η εσωτερική τους επιφάνεια είναι συνήθως λεία και υαλώδης λόγω της ταχείας ψύξης και στερεοποίησης της άμμου. Το μέγεθος και το μήκος τους εξαρτάται από τη δύναμη του κεραυνού και το πάχος του στρώματος της άμμου.

fulgurite 6 pyli apokalypseis

Φουλγουρίτης από έρημο της Μαυριτανίας

Πολλοί φουλγουρίτες έχουν διάμετρο από 2,5 έως 5 εκατοστά και φτάνουν σε μήκος περίπου 75 εκατοστά. Έχουν περιγραφεί από το 1711 και έχουν εντοπιστεί σε όλο τον κόσμο, αλλά γενικά θεωρούνται ένα σπάνιο φαινόμενο. Δεν είναι πολύτιμοι, ωστόσο έχουν επιστημονική αξία.

Στην πρώτη εικόνα φουλγουρίτες από Αριζόνα

Πηγή

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι