Μειώθηκαν οι ρυθμοί θνησιμότητας των μελισσών

Παρά το ενθαρρυντικό κεντρικό συμπέρασμα, οι παρατηρήσεις αφορούν μόνο τμήμα της Ευρώπης - συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας - καθώς στις Ηνωμένες Πολιτείες οι μελισσοκόμοι έχασαν το εν τρίτο των αποικιών τους, τον περασμένο χειμώνα.

Οι ερευνητές είδαν ότι, σε 32.000 αποικίες μελισσών, σε 17 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θνησιμότητα ήταν χαμηλότερη απ’ ό,τι περίμεναν: οι χειμερινοί ρυθμοί θνησιμότητας, από τα τέλη του 2012 μέχρι τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, ήταν μεταξύ 3,5 και 33,6%, ενώ κατά τη μελισσοκομική περίοδο κυμάνθηκαν στο 0,3-13,6%. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε κάποιες περιπτώσεις οι απώλειες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «μη αποδεκτές», όμως και πάλι ήταν «πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι μεγαλύτερες απώλειες κατά τη διάρκεια του χειμώνα παρατηρήθηκαν σε Βέλγιο (34%) και Βρετανία (29%). Στη χώρα μας κατεγράφη ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά απωλειών - 6,6%, όταν το όριο του θεωρούμενου ως αποδεκτού ποσοστού θνησιμότητας το χειμώνα είναι 10%.

«Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι, αν και σε κάποιες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα ποσοστά θνησιμότητας σε αποικίες μελισσών είναι υψηλότερα, οι μέλισσες δεν αφανίζονται ούτε παρατηρείται διαταραχή κατάρρευσης αποικιών», αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, η οποία βασίστηκε στην πρώτη μεγάλη μελέτη των παρασίτων και των ασθενειών που πλήττουν τα έντομα.

Οι μέλισσες κρατάνε την φύση ζωντανή, ο ρόλος τους στην διατήρηση υγειών και βιώσιμων οικοσυστημάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Στην επάρκεια τροφής για τον άνθρωπο, αρκεί να σκεφτούμε πως μία στις τρεις μπουκιές φαγητό που τρώμε, το οφείλουμε στις μέλισσες.

Υπάρχουν πάντως και ενστάσεις. Ορισμένοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι στις έρευνες δεν ελήφθησαν υπόψη οι επιπτώσεις των παρασιτοκτόνων που απαγορεύτηκαν πέρυσι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα οποία αποδίδεται η ξαφνική κατάρρευση αποικιών, φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί και στη χώρα μας.

Τα νεονικοτινοειδή είναι νευροτοξικά διασυστηματικά εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο ως «ασφαλέστερα των προγενέστερων» στη φυτοπροστασία των καλλιεργειών. Η Bayer και η Syngenta έχουν το μερίδιο του λέοντος στην παγκόσμια αγορά τους. Ψεκάζονται, αλλά εμποτίζονται και στον σπόρο, και παραμένουν στο σύστημα του φυτού ως την γύρη και το νέκταρ. Όταν το έντομο τραφεί από το φυτό, πλήττουν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα του σε μοριακό επίπεδο, προκαλώντας παράλυση και θάνατο.

«Όταν οι μέλισσες εξαφανιστούν από τον πλανήτη, μέσα σε 4 χρόνια θα εξαφανιστεί και ο άνθρωπος.»

Ένα ρητό που συχνά αποδίδεται στον Albert Einstei

pyli-apokalypseis.com

 

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι