Ελεύθερος και πάλι γύπας σπάνιου είδους


Ο αδύναμος γύπας παραδόθηκε στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του «Αρκτούρου» από το Δασονομείο Πτολεμαΐδας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην ΑΝΙΜΑ, στην Αθήνα, για εξετάσεις, ανάρρωση και προετοιμασία της επανένταξής του και πάλι στη φύση. Χάρη στη φροντίδα των κτηνιάτρων ανάρρωσε πλήρως και απελευθερώθηκε στην Κλεισούρα Καστοριάς, κοντά στο μέρος όπου βρέθηκε ενώ στην πλάτη του τοποθετήθηκε, από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), ένας δορυφορικός πομπός που θα επιτρέψει την παρακολούθηση των μετακινήσεών του καθώς και τη μετέπειτα μεταναστευτική του διαδρομή.

Ο ασπροπάρης είναι ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Σύμφωνα με πρόσφατες καταγραφές του είδους που υλοποιεί η ΕΟΕ με το WWF Ελλάς στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Η Επιστροφή του Ασπροπάρη», στη χώρα μας έχουν απομείνει πλέον λιγότερα από 15 ζευγάρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «Αρκτούρου», «η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο πρόβλημα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, με μεγάλες κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις».

«Μια από τις πιο αποτελεσματικές και άμεσες δράσεις για την καταπολέμηση των δολωμάτων είναι η χρήση ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων για την ανίχνευση δηλητηρίων, όπως οι δυο μονάδες ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ για τον Ασπροπάρη στις περιοχές των Μετέωρων-Αντιχάσιων και Έβρου» επισημαίνεται σχετικά.

πηγή: kathimerini.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι