Πως δημιουργείται αντιύλη κατά τη διάρκεια των καταιγίδων [Βίντεο]


Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα σωματίδια αντιύλης παράγονται από τις γήινες εκλάμψεις ακτίνων γάμμα ή συντομογραφικά TGF (Terrestrial Gamma-ray Flashes). Πρόκειται για μικρής διάρκειας εκπομπές ακτίνων γ, που παράγονται στο εσωτερικό καταιγίδων και σχετίζονται με τους κεραυνούς.

Υπολογίζεται ότι περίπου 500 TGF συμβαίνουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο. [Οι TGF ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1994 από το BATSE - Burst and Transient Source Experiment - του δορυφόρου Compton Gamma-Ray Observatory της ΝΑSΑ]


Στο εσωτερικό των γήινων καταιγίδων δημιουργούνται ισχυρά ηλεκτρικά πεδία στα οποία άλλωστε οφείλονται οι κεραυνοί. Από αυτά τα ηλεκτρικά πεδία επιταχύνονται ηλεκτρόνια που αποκτούν ταχύτητες που πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός.

Σ’ αυτά τα ηλεκτρόνια οφείλονται οι ακτίνες γάμμα, οι οποίες με τη σειρά τους όταν διέρχονται κοντά από άτομα, παράγουν σωματίδια ύλης και αντιύλης. Συγκεκριμένα παράγουν ζεύγη ηλεκτρονίου – ποζιτρονίου (το ποζιτρόνιο ονομάζεται και αντιηλεκτρόνιο – είναι το αντισωματίδιο του ηλεκτρονίου).

Δείτε το Βίντεο:

freepatentsgr.blogspot.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι