Ο Rover της NASA του 2020 θα κατασκευάσει οξυγόνο στον Άρη!

Αν πρόκειται να ζήσουμε στον Άρη κάποια μέρα, τότε σε κάποιο σημείο θα χρειαστούμε λίγο οξυγόνο. Υπάρχει άφθονο νερό ήδη εκεί, και ακόμη και λίγο χιόνι , αλλά χωρίς αυτό το ζωτικό μόριο, θα είμαστε αρκετά βιδωμένοι.

Μιλώντας στο Futurism για την ελπιδοφόρα βιασύνη της Αμερικής στον Κόκκινο Πλανήτη, ο Διευθύνων Διευθυντής της NASA, Robert Lightfoot, ο νεώτερος, επεσήμανε έναν πιθανό τρόπο να πάρει οξυγόνο στον Άρη: μέσω του επόμενου lander που θα πάει εκεί.

Δεν πρόκειται να πάρει μαζί του τα δοχεία του φυσικού αερίου - θα κατασκευάσει την ίδια την ένωση όταν φτάσει.

"Η επόμενη προσγείωση που πρόκειται να φτάσει στον Άρη,  Mars 2020 , έχει ένα πείραμα όπου θα προσπαθήσουμε να παράγουμε πραγματικά οξυγόνο από την ατμόσφαιρα στον Άρη", εξηγεί ο Lightfoot, νεώτερος.

Πώς ακριβώς θα λειτουργήσει αυτό το πείραμα;

Αυτή τη στιγμή, η ατμόσφαιρα στον Άρη είναι πολύ διαφορετική από αυτή της Γης. Η ανοιχτή μπλε κουκίδα του αποτελείται κυρίως από άζωτο, αλλά ένα καλό 21% είναι οξυγόνο. Ο πύρινος ουρανός γείτονας αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα (95%), με λίγο άζωτο (3%) που ρίχνεται μέσα.

Η ατμόσφαιρα του Άρη είναι επίσης εξαιρετικά λεπτή. Πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια, η ατμόσφαιρα του Άρη ήταν πολύ πυκνότερη και περιείχε ακόμη και ποσότητες οξυγόνου όπως η Γη . Ωστόσο, το μαγνητικό του πεδίο απέτυχε και ο ισχυρός ηλιακός άνεμος απομάκρυνε τα περισσότερα από τα αέρια και τα προώθησε στο διάστημα. Σήμερα, μόνο ίχνη οξυγόνου παραμένουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Ένας εφικτός τρόπος για την αύξηση των επιπέδων οξυγόνου στον Άρη θα ήταν να πάρει κάποια έμπνευση από τη φύση. Η φωτοσύνθεση μετατρέπει ενεργά το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο όλη την ώρα, οπότε αν κάτι παρόμοιο με αυτή τη διαδικασία μπορεί να συμπιεστεί κάτω σε ένα μικρό κουτί, θα μπορούσε να συνδεθεί με ένα rover.

Rover NASA http://www.pyli-apokalypseis.com/

Η τέχνη του Mars 2020 Rover. NASA

Μία μέθοδος στην οποία αυτό είναι δυνατό θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ένα ισχυρό λέιζερ ώστε το επιπλέον άτομο άνθρακα που συνδέεται με το CO 2 στην Αρειανή ατμόσφαιρα να παράξει ωφέλιμο O 2 . Εναλλακτικά, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια κυψέλη καυσίμου για να χωρίσει τα άτομα άνθρακα και οξυγόνου μεταξύ τους με μια διαδικασία γνωστή ως ηλεκτρόλυση.

Η NASA επιλέγει την τελευταία επιλογή και έχουν εγκαταστήσει το πείραμα MOXIE - Mars Oxygen In Situ, που χρησιμοποιεί το πείραμα του πόσιμου νερού Mars 2020. Ο στόχος είναι να παράγονται μικρές ποσότητες οξυγόνου όσο το δυνατόν καθαρότερες στην επιφάνεια.

Αν είναι επιτυχές, η NASA σχεδιάζει να τοποθετήσει ένα όμοιο με το MOXIE όργανο, αλλά περίπου 100 φορές μεγαλύτερο, στον Άρη, που θα παράγει οξυγόνο για τους μελλοντικούς αστροναύτες που θα χρησιμοποιήσουν όταν φτάσουν. Ως αέριο, είναι αναπνεύσιμο. Ως υγρό, είναι κυριολεκτικά καύσιμο πυραύλων.

Χωρίς τον τερματισμό του Άρη, αυτό είναι ένα συναρπαστικό βήμα για να καταστεί ο τέταρτος βράχος από τον Ήλιο πολύ πιο βιώσιμος.

Πηγή

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι