Έναν αστεροειδή διαμέτρου 240 χιλιομέτρων αξίας τρισ. δολαρίων σχεδιάζει να εξερευνήσει η NASA [Βίντεο]

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τον ορυκτό πλούτο που κρύβεται στους αστεροειδείς είναι τέτοιες ώστε δεν προκαλεί εντύπωση η άμεση δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια απόκτησης και εκμετάλλευσής του.

Φυσικά δεν πρόκειται για ένα απλό και εύκολο εγχείρημα, όμως τα ποσά που αναφέρουν οι ειδικοί κυριολεκτικά ζαλίζουν όποιον τα ακούει.

-162385 (2000 ΒΜ19): εκτίμηση ορυκτού πλούτου 6,4 τρισ. δολάρια.

-4034 Vishnu: εκτίμηση ορυκτού πλούτου 5,28 τρισ. δολάρια.

-5143 Heracles (1991 VL): εκτίμηση ορυκτού πλούτου 2,33 τρισ. δολάρια.

-65679 (1989 UQ): εκτίμηση ορυκτού πλούτου 1,74 τρισ. δολάρια.

-7753 (1988 XB): εκτίμηση ορυκτού πλούτου 1,31 τρισ. δολάρια.

Έναν αστεροειδή διαμέτρου 240 χιλιομέτρων, που αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πολύτιμο κράμα νικελίου-σιδήρου, σχεδιάζει να εξερευνήσει η NASA.

Ο λόγος για τον 16 Psyche (Ψυχή), η μάζα του οποίου θα άξιζε τρισεκατομμύρια δολάρια, αν μπορούσε με κάποιον τρόπο να φτάσει στη Γη.

Η αποστολή προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2023, με χρηματοδότηση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας και επικεφαλής επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Το διαστημόπλοιο αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του το 2030 και τότε θα γίνει το πρώτο σκάφος που θα «επισκεφθεί» έναν μεταλλικό αστεροειδή, οι οποίοι σπανίζουν στο ηλιακό σύστημα.

«Έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε ένα νέο τύπο “κόσμου” – ο οποίος δεν αποτελείται από πετρώματα ή πάγο, αλλά από μέταλλο», αναφέρει στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η NASA η Λίντι Έλκινς-Τάντον από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα και επικεφαλής της αποστολής.

«Ο 16 Psyche είναι το μόνο γνωστό αντικείμενο του είδους του στο ηλιακό σύστημα, με συνέπεια να αποτελεί τον μοναδικό τρόπο που ο άνθρωπος θα “επισκεφθεί” ποτέ έναν πυρήνα. Θα μάθουμε για το εσωτερικό της Γης “ταξιδεύοντας” στο διάστημα», προσθέτει.

«Σύμφωνα με τον Κρις Λεβίτσκι, πρόεδρο της Planetary Resources, η εξόρυξη μετάλλων από έναν αστεροειδή ενδεχομένως να είναι πιο εύκολη από την αντίστοιχη στη Γη. Τούτο στηρίζεται στο ότι το περιβάλλον ενός αστεροειδούς είναι αρκετά ομοιογενές και απλό σε σχέση με το γήινο (απουσία ποταμών, ηφαιστείων, λεκανών, ρηγμάτων)».

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι