Διαστημικά τηλεσκόπια ανακάλυψαν γιγάντιο πλανήτη γύρω από ένα πολύ νεαρό άστρο

Ερευνητές τριών αμερικανικών πανεπιστημίων (Ράις, Τέξας και Β.Αριζόνα), καθώς και των αμερικανικών αστεροσκοπείων Λόουελ και ΜακΝτόναλντ παρατήρησαν με επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια το άστρο CI Tau.

Ανακάλυψαν ότι γύρω από ένα νεογέννητο άστρο κινείται ένας πλανήτης οκτώ φορές μεγαλύτερος από τον Δία!

5 astronomersf

Το άστρο που βρίσκεται σε απόσταση 450 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Ταύρου έχει ηλικία μόλις δύο εκατομμύρια έτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι γύρω από το άστρο κινείται ένας πλανήτης με μέγεθος τουλάχιστον οκτώ φορές μεγαλύτερο από αυτό του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Δία. Ο πλανήτης έλαβε την ονομασία CI Tau b.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ένας πλανήτης σαν τον Δία χρειάζεται τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια χρόνια για να γίνει τόσο μεγάλος, οπότε ένας πολύ μεγαλύτερος εξωπλανήτης όπως ο CI Tau b, θα χρειαζόταν ακόμη περισσότερο χρόνο. Όμως το γεγονός ότι το άστρο CI Tau είναι τόσο νέο ανατρέπει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση.

Ο γιγάντιος εξωπλανήτης κινείται πολύ κοντά στο άστρο του και διαγράφει μια πλήρη περιφορά κάθε εννέα μέρες. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal».

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι