Ένας εξωγήινος κόσμος με τρεις ήλιους που δεν θα έπρεπε να υπάρχει

Και όχι μόνο αυτό, αλλά το συγκεκριμένο σύστημα έχει τρεις ήλιους! Οι αστρονόμοι ελπίζουν ότι η μελέτη του KELT-4Ab μπορεί να προσφέρει αποκαλυπτικά στοιχεία για την ύπαρξη τόσο καυτών πλανητών αερίων.

Το σύστημα εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1973, αλλά τότε οι αστρονόμοι είχαν δει μόνο τους δύο από τους τρεις ήλιους. Τώρα, χρησιμοποιώντας ρομποτικά τηλεσκόπια, ανακάλυψαν ότι το ένα από τα δύο άστρα στην πραγματικότητα είναι δύο ήλιοι που περιστρέφονται ο ένας σε τροχιά γύρω από τον άλλο.

Αυτά τα δύο άστρα είναι τόσο κοντά στον KELT-4Ab που από την επιφάνειά του θα φαίνονται σαν δύο πανσέληνοι.

Οι «καυτοί Δίες» αποτελούν γρίφο για τους αστρονόμους διότι σχηματίστηκαν μακρυά από τα μητρικά άστρα, αλλά στη συνέχεια μετανάστευσαν κοντύτερα.

Προτού οι αστρονόμοι αποκτήσουν τη δυνατότητα της παρατήρησης μακρινών συστημάτων πίστευαν ότι οι γίγαντες αερίων διαμορφώνονταν και παρέμεναν μακρυά από το μητρικό τους άστρο, όμως τα νέα δεδομένα κλονίζουν αυτή τη θεωρία.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Τζέισον Ήστμαν από το Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν δήλωσε ότι τέτοιοι πλανήτες «κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Κανένας. Οι πλανήτες αερίων στο μέγεθος του Δία υποτίθεται ότι σχηματίζονται πολύ μακρύτερα από τα μητρικά άστρα και να παραμένουν εκεί.

Η απάντηση σε αυτό εκκρεμεί, αλλά μια θεωρία είναι ότι το ουράνιο σώμα μετακινείται λόγω της αλληλεπίδρασης με κάποια τρίτο «καυτό» σώμα, σε αυτή την περίπτωση τα δίδυμα άστρα KELT-BC”.

Το σύστημα KELT-4 βρίσκεται σε απόσταση μόλις 680 ετών φωτός από τη Γη. Το μελετά ο δορυφόρος Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Astronomical Journal.

econews.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι