Μήπως το φεγγάρι έχει διαφορετικό χρώμα από ό,τι νομίζεις; [Βίντεο]

Το σχετικό video εξηγεί ότι το φωτεινό, σχεδόν λευκό φεγγάρι που έχουμε στον νου, έχει στην πραγματικότητα ένα πιο "θαμπό", σκούρο γκρι χρώμα, σχεδόν όπως ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος.

Ο λόγος που βλέπουμε τον δίσκο του φεγγαριού να προσεγγίζει τόσο έντονα το λευκό, είναι επειδή ο εγκέφαλός μας δημιουργεί, όταν το βλέπει, μία οπτική ψευδαίσθηση.

Το φεγγάρι φαίνεται φωτεινό από τη Γη, απλά επειδή γύρω του δεν υπάρχει άλλο χρώμα για να το συγκρίνουμε, εκτός από τον πολύ σκούρο, μαύρο ουρανό που το περιβάλλει.

9631657421927903301

Και όμως, όλα τα τετράγωνα είναι το ίδιο λευκά. Τα βλέπουμε διαφορετικά, γιατί έχουν διαφορετικό φόντο. Το ίδιο ισχύει με το φεγγάρι.

Αν θέσουμε αυτήν τη φαινομενική λαμπρότητα δίπλα σε οτιδήποτε άλλο, θα δούμε πως στην πραγματικότητα, δεν είναι το ίδιο έντονη. Το φεγγάρι αντικατοπτρίζει μόνο το 13% του φωτός που χτυπά στην επιφάνειά του.

Σύμφωνα με το video, αν μπορούσαμε να δούμε το φεγγάρι κάτω από κανονικές συνθήκες -σε σχέση με τη Γη- τότε αυτό θα φαινόταν πιο κοντά χρωματικά σε ένα πολύ σκούρο γκρι.

Αλλά τότε, ίσως και να μην μας άρεσε τόσο. Οπότε, ας είναι καλά ο σκοτεινός βραδινός ουρανός...

« Εγκέφαλε» άσε με να δω τι χρώμα έχει το φεγγάρι:

«Για όσους δεν γνωρίζουν αγγλικά, μπορείτε να πάτε στις Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Μετάφραση: Ελληνικά»

Το ίδιο ισχύει και για άλλα πράγματα. Στην ουσία, το χρώμα που βλέπουμε κάθε φορά, εξαρτάται από τα άλλα χρώματα που τα περιβάλλουν.

Πηγή: pathfinder.gr

Πύλη Αποκάλυψης

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι