Το μοντέλο του γεωειδούς της Γης - Πως θα ήταν αν δεν είχε νερό [Βίντεο]

Το gif είναι, ομολογουμένως, ενδιαφέρον, καθώς σε αυτό, η γνωστή μας μπλε σφαίρα δίνει τη θέση της σε κάτι που μοιάζει με ξεφούσκωτη μπάλα θαλάσσης ή μπάλα από τσαλακωμένα χαρτιά:

Η “Γη χωρίς νερό” έγινε viral, τις τελευταίες μέρες, κάνοντας τον γύρο του διαδικτύου, χάρη στην εντυπωσιακή εμφάνισή της στο εν λόγω gif. Ωστόσο, ό,τι βλέπετε παραπάνω, δεν είναι μία απεικόνιση της Γης χωρίς νερό.

Όπως αποκαλύπτει ο αστρονόμος Phil Plait του Slate, πρόκειται, στην πραγματικότητα, για ένα μοντέλο του γεωειδούς της Γης – του υποτιθέμενου, δηλαδή, σχήματός της, σε συμφωνία με το μέσο επίπεδο της θάλασσας και τη θεωρητική επέκτασή του πάνω και κάτω από τη στεριά.

to montelo tou geoeidous tis gis pos tha itan an den eixe nero video 1

Το παραπάνω gif είναι ένας απλός τρόπος να περιγραφεί το βαρυτικό πεδίο της Γης, το οποίο είναι ισχυρότερο σε ορισμένα σημεία. Στο γραφικό, το οποίο είναι δημιούργημα του Ales Bezdek, η βαρύτητα “τραβάει” κάθετα προς την επιφάνεια που απεικονίζεται.

Η πλάκα στο συγκεκριμένο “λάθος του internet”, όπως σημειώνει ο Plait, είναι ότι αναπαράγει το ακριβώς αντίθετο από ό,τι ισχύει, καθώς το gif αναπαράγεται ως “η Γη χωρίς νερό”, ενώ στην πραγματικότητα, απεικονίζει τη Γη όπως θα ήταν εάν η επιφάνειά της έρεε ελεύθερα σαν υγρό.

Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε ακόμα απορία πώς θα έμοιαζε η Γη χωρίς νερό, ιδού:

Φωτογραφία:

to montelo tou geoeidous tis gis pos tha itan an den eixe nero video 2

Το σύνολο του νερού στη Γη, αν συγκεντρωνόταν σε μία τεράστια σταγόνα – Graphic by Howard Perlman, USGS – globe illustration by Jack Cook, Woods Hole Oceanographic Institution – Adam Nieman.

Πηγή: erevoktonos.blogspot.gr

Πύλη Αποκάλυψης

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι