Γαρίδες με δυνατότητα επιβίωσης ίσως ζει στον δορυφόρο της Ευρώπης του... Δία

Πρόκειται για τις γαρίδες Rimicaris hybiase που ζουν στον πυθμένα των θαλάσσιων περιοχών της Καραϊβικής και ειδικότερα γύρω από  υδροθερμικές «καμινάδες» από τις οποίες διαρρέονται στο νερό διάφορα στοιχεία (μέταλλα, αέρια κ.α).

Μάλιστα μια από τις δημοφιλείς θεωρίες για την εμφάνιση της ζωής στην Γη αναφέρει ότι οι αυτές οι καμινάδες δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον για τη «γέννησή» της και παράλληλα παρείχαν τις συνθήκες για να μπορέσει η ζωή να εξελιχθεί στα πρώτα της στάδια.

Οι γαρίδες R.hybiase ζουν μακριά από το φως του Ηλιου γύρω από καμινάδες που εκτός των άλλων διαρρέουν και θειϊκό οξύ με το οποίο τρέφονται!

Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γαρίδες αυτές διαθέτουν στο στόμα τους και τα βράγχια τους κάποια βακτήρια που μετατρέπουν το... βιτριόλι σε βρώσιμη οργανική ύλη.

Αυτές οι ακραίες συνθήκες (έλλειψη φωτός, τοξικά υλικά) είναι πιθανό να επικρατούν και στον υπόγειο ωκεανό που βρίσκεται δεκάδες χλμ κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης, ενός εκ των μεγαλύτερων δορυφόρων του Δία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν έχουν αναπτυχθεί κάποιες σύνθετες μορφές ζωής εκεί, αυτές είναι γαρίδες σαν τις R.hybiase.

tovima.gr/science

 

 

 

 

 

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι