Εντυπωσιακή προσομοίωση της δημιουργίας του σύμπαντος [Βίντεο]

«Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε ενιαία προσομοίωση, ικανή να παρουσιάσει την εξέλιξη του διαστήματος ταυτόχρονα σε μεγάλη και σε μικρή κλίμακα» επισημαίνει ο Μαρκ Βογκελσμπεργκ του ΜΙΤ και του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard – Smithsonian, επικεφαλής της ομάδας που δημιούργησε την προσομοίωση.

Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα υπολογιστή , η ομάδα μεγάλωσε τους εικονικές γαλαξίες σε προσομοιωμένο χρόνο, ξεκινώντας από 12.000.000 χρόνια μετά το Big Bang και η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Η προσομοίωση, που ονομάστηκε Illustris χτίστικε από 10 δισεκατομμύρια μικροσκοπικούς κύβους σε ένα εικονικό κουτί μέτρησης, που η κάθε πλευρά του αντιστοιχούσε σε περίπου 350.000.000 έτη φωτός.

Στο εσωτερικό των κύβων προσομοιώθηκε κοσμολογικό αέριο, το οποίο ψύχεται, συμπιέζεται και διαμορφώνει τα νήματα των γαλαξιών. Καθώς εξελισσόταν, το σύμπαν ήταν γεμάτο με μικρούς , δραστήριους γαλαξίες, όπως αποκάλυψαν και οι παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου Hubble της NASA.

«Αν αυτό ακούγεται κάπως περίπλοκο, δεν πρέπει να σας ξεγελά, είναι ακόμα πιο περίπλοκο απ' ότι φαντάζεστε» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Χάρη στην προσομοίωση δημιουργήσαμε ένα ρεαλιστικό εικονικό σύμπαν φυσικού αερίου με αστέρια, μαύρες τρύπες και σκοτεινή ύλη.

iefimerida.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι