Οι αρχαίοι Ινδοί γνώριζαν πως να προστατευτούν από τα τσουνάμι [Βίντεο]

Για τους περισσότερους Ινδούς, το τσουνάμι έγινε οικία λέξη μετά την καταστροφή του 2004, όταν τα φονικά κύματα σφυροκόπησαν την ανατολική ακτή της χώρας και σκότωσαν πολλές χιλιάδες.

Αλλά οι ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας (NIO) στην Γκόα έχουν διαπιστώσει ότι οι αρχαίοι Ινδοί ενός οικισμού Χαράπα (περίπου 5.000 χρόνια πριν) είχαν επίγνωση του τσουνάμι και είχαν λάβει μέτρα για την προστασία τους.

Ο Χαράπειος πολιτισμός, όπως ονομάζεται επίσης, από τη Χαράπα, την πόλη όπου αποκαλύφθηκαν τα πρώτα «υπολείμματά» του στις αρχές του 20ού αιώνα -άνθησε στην Εποχή του Χαλκού στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού και ύστερα χάθηκε ξαφνικά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει επιστήμονες από τους εξαιρετικά ογκώδεις τοίχους - πάχους μέχρι 18 μέτρα - που βρέθηκαν στην Dholavira, μια πόλη στο Γκουτζαράτ.

Η Dholavira είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος γνωστός  χαράπειος  οικισμός στην Ινδία και, ίσως, μια πόλη με διάφορα τμήματα και πολλά νέα χαρακτηριστικά άγνωστα μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με την έκθεσή τους,το αρχιτεκτονικό πλαίσιο της Dholavira περιλαμβάνει ένα κάστρο, μία μεσαία πόλη και μια μικρότερη πόλη που περιορίζεται μέσα σε τεράστια τείχη, καθιστώντας την ένα μοναδικό οχυρωμένο οικισμό.

Η παρουσία του παχύ προστατευτικού τοιχώματος συνεπάγεται ότι οι Dholavirans ίσως να ήταν ενήμεροι για το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε από τα κύματα τσουνάμι, αναφέρει η έκθεση. Σύμφωνα με την ομάδα, οι αρχαίοι Ινδοί δεν θα είχαν κατασκευάσει αυτά τα τεράστια τείχη για την προστασία από πλημμύρες ή στρατιωτική εισβολή από τους εχθρούς δεδομένου ότι αυτές οι απειλές δεν υπήρχαν τότε.

Η Dholavira βρίσκεται στις όχθες ενός μικρού καναλιού νερού - Mansar στα βόρεια και MANHAR στο νότο - λένε οι ερευνητές. Η πιθανότητα ότι αυτοί οι τοίχοι χτίστηκαν για αμυντικούς σκοπούς, επίσης αποκλείεται δεδομένου ότι τα μόνα όπλα που ήταν διαθέσιμα κατά τη διάρκεια των πολιτισμού τους ήταν " τόξα και βέλη". Ακόμα και το Σινικό Τείχος της Κίνας έχει μόνο περίπου 9 μέτρα πάχος στην βάση και εκλεπτύνεται σε 3,7 μέτρα στην κορυφή.

Από την άλλη πλευρά, είναι κοντά στη θάλασσα, η Dholavira θα μπορούσε να ήταν ευάλωτη σε ωκεάνιες καταστροφές. Οι αλλαγές της στάθμης της θάλασσας είναι καλά τεκμηριωμένες για τη δυτική ακτή της Ινδίας και, πριν από 4.000 χρόνια, όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν υψηλότερη από ό, τι σήμερα.

"Το να είσαι στην ακτή Makran,σημαίνει ότι είσαι επιρρεπής σε εκδηλώσεις τσουνάμι," λένε οι ερευνητές και επισημαίνουν ότι οι μελέτες προσομοίωσης έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ύψος των κυμάτων τσουνάμι κατά μήκος της ακτής του Γκουτζαράτ θα μπορούσε να κυμαίνονται από 2 έως 10 μέτρα.

teixi tis Dholavira 1

Τα τείχη της Dholavira

"Υπάρχει μια παραδοσιακή ιστορία που αναφέρει κύματα τσουνάμι και ισχυρές καταιγίδες να έχουν χτυπήσει την ακτή Γκουτζαράτ," σύμφωνα με την έκθεση. "Ένα κύμα που έχει υπολογιστεί 3,5 μέτρα σε ύψος, φέρεται να έχει χτυπήσει τις ακτές Γκουτζαράτ περίπου 2.000 χρόνια πριν."

Οι χαράπιοι Ινδοί είχαν προφανώς επίγνωση αυτής της απειλής και "ως εκ τούτου υποθέτουμε ότι τα τεράστια τείχη της Dholavira θα μπορούσε να είναι ένα προστατευτικό τείχος για τσουνάμι και καταιγίδες", λένε οι ερευνητές. / Πηγή: gulfnews.com, geodifhs.com

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι