Τον καιρό που οι Ρωμαίοι κατέστρεφαν βουνά για να εξάγουν χρυσό

Οι Ρωμαίοι πέρασαν πριν από πολλά χρόνια από την περιοχή μας. Είναι βέβαιο ότι χρησιμοποίησαν γρανιτοειδή , μάρμαρα , ποζολάνη και τόσα άλλα ορυκτά της περιοχής μας. Πολλά από αυτά συναντώνται σήμερα σε ποικίλες κατασκευές και αγάλματα που μας άφησαν. Εκείνο που δεν γνωρίζω είναι αν έψαξαν ποτέ για χρυσό. Προς τι το ερώτημα;

Γιατί η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε εμμονή με το χρυσό. Οι Ρωμαίοι λάτρευαν τον χρυσό.Αυτό το πολύτιμο μέταλλο αποτέλεσε τη βάση της οικονομίας της Ρώμης. Καθώς η Ρώμη δεν είχε πλεόνασμα από τις καλλιέργειες και δεν κατασκεύαζε εμπορεύματα, ο χρυσός είχε μετατραπεί σε χρήμα και τον χρησιμοποιούσαν για εμπορική εκμετάλλευση. Για να εξασφαλιστεί η συνεχής παροχή, οι ρωμαϊκές λεγεώνες οι οποίες πληρώνονταν σε χρυσό, κατέκτησαν τις πλουσιότερες χώρες στον αρχαίο κόσμο.

Σε μια αυτοκρατορία τόσο ισχυρή όσο η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τα πιο σημαντικά πράγματα ήταν ο αγώνας για την εξουσία, η αύξηση του πλούτου, η αγορά αγαθών και η χρηματοδότηση του στρατού. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν πολύ διαφορετική από την αιγυπτιακή αυτοκρατορία που πιθανώς δεν είχε μεγάλο στρατό. Η Ρωμαίοι χρειάστηκε να χρηματοδοτήσουν μια πολύ μεγάλη αυτοκρατορία.

Στο 25AD, ο αυτοκράτορας Αύγουστος και περίπου 70000 άνθρωποι έφυγαν από την Ρώμη αποφασισμένοι να βρουν μια νέα πηγή πλούτου. Τα πιό κερδοφόρα ορυχεία βρίσκονταν στην Αστούρια-βορειοδυτική περιοχή της Ισπανίας, ένα από τα τελευταία εδάφη που έπεσαν  κάτω από τη δύναμη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Τρεις μήνες αργότερα, η τελική μάχη έγινε σε ένα βουνό που ονομάζεται Las Medulas. Το τι  συνέβη στη συνέχεια αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και τις πιο έξυπνες τεχνικές και κατορθώματα στην ιστορία. Ο Ρωμαίος ιστορικός Πλίνιος το αποκάλεσε «montium ruina» δηλαδή  καταστροφή ενός βουνού.

Δέκα χιλιάδες κρατούμενοι της Αστούριας αναγκάστηκαν να σκάψουν ένα πολύπλοκο λαβύρινθο  διασύνδεσης σηράγγων. Η εργασία ήταν κουραστική και πολύ επικίνδυνη. Όταν ένας βράχος τους εμπόδιζε τότε άναβαν μια πυρκαγιά για να τον σπάσουν. Τότε τον έλουζαν με ξύδι για να τον διαβρώσουν . Στην ασφυκτική ζέστη και αποπνικτική ατμόσφαιρα από  καπνό, οι ανθρακωρύχοι κατόρθωναν να σπάσουν το βράχο και να τον απομακρύνουν.

Ωστόσο ,υπήρξε ένα καλά προετοιμασμένο σχέδιο πίσω από αυτή την προσπάθεια. Οι σήραγγες, μερικές από τις οποίες είχαν εκατοντάδες μέτρα σε μήκος, στην πραγματικότητα στόχο είχαν να αποδυναμώσουν το βουνό. Το μυστικό της επιχείρησης, όμως, ήταν το νερό.

Οι Ρωμαίοι έχτισαν ένα σύστημα καναλιών και υδραγωγείων που κάλυπταν περισσότερα από τριακόσια χιλιόμετρα. Το νερό χύθηκε έπειτα σε μια δεξαμενή 280 μέτρα κάτω από την κορυφή του βουνού Las Médulas. Όταν η δεξαμενή ήταν πλήρης ένα σήμα δόθηκε, τότε οι πόρτες της δεξαμενής άνοιξαν και ο κατακλυσμός του νερού παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμα του.

Αυτό έδειξε την μεγάλη γνώση που είχαν οι Ρωμαίοι στην υδροδυναμική και που ήταν πολλούς αιώνες μπροστά από την εποχή τους, το νερό έτρεξε μέσω των τούνελ που σχεδιάστηκαν ώστε να  επιταχύνουν την ταχύτητα  του νερού και τα τείχη, τα οποία στη συνέχεια κατέρρευσαν. Σύντομα η γη άρχισε να τρέμει. Μία-μία οι υπόγειες σήραγγες βυθίστηκαν, σύμφωνα με το προμελετημένο σενάριο με το οποίο όμως θάφτηκαν και πολλοί σκλάβοι που δεν ήταν σε θέση να διαφύγουν. Τα συντρίμμια στη συνέχεια χύθηκαν μέσα από τα κανάλια που καλύπτονταν με υφασμάτινα κλαδιά και ξεχώρισαν το χρυσό από το νερό.

Η Ρώμη κατέστρεψε  τα βουνά της Βορειοδυτικής Ισπανίας και αυτό είναι ορατό μέχρι σήμερα. Κάθε  κορυφή από αυτά τα βουνά είναι ένα μνημείο από την απληστία της Ρώμης. Τα κανάλια όπως αυτά είναι θολωτά για να αντισταθούν στη βίαιη πίεση νερού. Τότε λειτουργούσαν, και  μπορούσαν να φέρουν περισσότερα από 200 εκατομμύρια λίτρα νερού ανά ημέρα.

Για περισσότερο από διακόσια έτη μετέφεραν τα δισεκατομμύρια των τόνων της γης και εξήγαγαν περισσότερες από 30 εκατομμύριο ουγγιές  χρυσού για μια κατ' εκτίμηση αξία, 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων σήμερα. Μετέφεραν δισεκατομμύρια τόνους  γης και μαζί με αυτή τον χρυσό που έθαψε πολλούς από τους  σκλάβους.

Η ευημερία της Ρώμης διήρκεσε αρκετό καιρό, αλλά κατά τη διάρκεια του 3ου  αιώνα π.Χ., το Las Médulas μυστηριωδώς παραμελήθηκε. Στη Ρώμη, οι καιροί είχαν αλλάξει και η αυτοκρατορία κατέρρευσε. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Εκκλησία είχε ιδρύσει του Άγιο Πέτρο στη Ρώμη, και ο  Χριστιανισμός,  σύντομα εξαπλώθηκε  σε όλη την Ευρώπη, μια θρησκεία που ήταν γεμάτη σημάδια και σύμβολα από Αγίους και θαύματα.  Τα πιο ιερά χριστιανικά λείψανα καλύφθηκαν σε χρυσό.

Φωτογραφία στην κορυφή  - Ρωμαϊκό χρυσό νόμισμα και τα βουνά της Βορειοδυτικής Ισπανίας /  Πηγή

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι