Αναζητώντας στην Σουηδία τους νέους Έλληνες μετανάστες [Βίντεο]


Η Ελλάδα πρωταγωνίστησε την τελευταία πενταετία, λόγω της σκληρής κρίσης που μεταξύ άλλων, δημιούργησε ορδές ανέργων. Πολλοί από αυτούς, νέοι και μορφωμένοι, έφυγαν από τη χώρα για να αναζητήσουν εργασία κυρίως στις χώρες του Βορρά.

Η δημοσιογράφος του euronews Έφη Κουτσοκώστα πήγε στη Σουηδία και συνάντησε κάποιους από τους χιλιάδες Έλληνες που έφτασαν εδώ τα τελευταία χρόνια για να βρουν το δικό τους χαμένο παράδεισο.

Η Ελευθερία Γεροφωκά είναι ηθοποιός και σκηνοθέτις. Έφυγε από την Ελλάδα πριν από τρία χρόνια και ήρθε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Σήμερα, έχοντας μάθει και τη γλώσσα, σκηνοθετεί τη δική της παράσταση στην κρατική σκηνή Angereds.

Τον πρώτο χρόνο όμως, η δουλειά της ήταν να τοποθετεί τα αντικείμενα στη σκηνή, να καθαρίζει το θέατρο και να πλένει τα ρούχα των ηθοποιών.

«Πολλές φορές πήγαινα στο θέατρο και το σπόρβαγκ, σπόρβαγκ είναι το τρόλεϊ, και με έπιαναν τα κλάματα. Και έλεγα κοίτα. Πώς θα τα καταφέρω, πώς θα τα καταφέρω; Το βάρος και το άγχος ενός μετανάστη είναι πολύ μεγάλο», μας λέει η Ελευθερία.

Επόμενη στάση η ελληνική κοινότητα στο Γκέτεμποργκ. Εκεί συναντήσαμε το Γιώργο Ζαπάρτα. Ήρθε εδώ πριν από έξι μήνες μαζί με τη γυναίκα και τα δυο του παιδιά. Δούλευε στο εμπορικό τμήμα μεγάλου δημοσιογραφικού οργανισμού, αλλά απολύθηκε το 2012. Έτσι πήρε τη μεγάλη απόφαση. Τώρα μαθαίνει τη γλώσσα και ελπίζει να βρει σύντομα δουλειά.

Ο ίδιος μας λέει πως «σε καμία περίπτωση δε σκεφτόμουν να ξενιτευτώ στα 40 μου χρόνια. Δεν ήταν επιλογή μου. Ήταν μία αναγκαστική επιλογή. Καθημερινά υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει την επόμενη μέρα, τον επόμενο μήνα,

Εδώ ξέρεις τι έχεις να περιμένεις τον επόμενο μήνα Ξέρω ότι σε έξι μήνες από τώρα έχω να τελειώσω κάποια πράγματα. Έχεις ένα πρόγραμμα. Στην Ελλάδα ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει αύριο, αυτή αβεβαιότητα σε τρώει, γίνεται σαράκι και σε τρώει».

Στη Σουηδία, σε αντίθεση με την Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για γιατρούς.


Ο Γιώργος Τσικαντιλάκης είναι χειρούργος ορθοπεδικός. Έφυγε από την Ελλάδα λίγο πριν την κρίση γιατί η κρίση στη δική του δουλειά ήταν ήδη αισθητή.

«Μπορείς πάντα να επιλέξεις την ειδικότητά σου αλλά δεν μπορείς να την κάνεις. Τότε έπρεπε να περιμένεις από πέντε μέχρι 7 ή και 8 χρόνια. Και αν δεν έχεις κάτι άλλο να κάνεις για να έχεις κάποιο εισόδημα, απλά πρέπει να περιμένεις», λέει ο Γιώργος.

Το 2012 έφτασαν στη Σουηδία 2.254 Έλληνες, κατά 45,4% περισσότεροι σε σχέση με το 2011 που ξεκίνησε ουσιαστικά το μεγάλο κύμα φυγής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Ελλήνων έφυγαν από τη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια.

«Η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού όπως περιγράφεται με ευρωπαϊκούς όρους, δεν είναι απαραίτητα καλή για τις χώρες από τις οποίες φεύγουν οι εργαζόμενοι. Η κοινωνική Ευρώπη δεν υπάρχει μόνο για τις πλούσιες χώρες της Ευρώπης και αν έχει διαβρωθεί όπως έχει διαβρωθεί στις χώρες του Νότου και όσες χώρες έχουν χτυπηθεί από την κρίση στην Ανατολική Ευρώπη, τότε πιστεύω ότι τίθεται ένα σοβαρό θέμα ευρωπαϊκής πολιτικής», σύμφωνα με τον καθηγητή Εργασιακών Δομών Τσαρλς Γούλφσον από το Πανεπιστήμιο Λινσόπινγκ της Σουηδίας.

Όλοι, ωστόσο, παραδέχονται ότι τους λείπει η Ελλάδα και κυρίως οι δικοί τους άνθρωποι. Αλλά τελικά, σκέφτονται να επιστρέψουν;

Ο Γιώργος Τσικαντιλάκης νιώθει ότι «δεν θα μπορούσα να ταιριάξω στο κλίμα ενός δημοσίου νοσοκομείου. Εάν πήγαινα, θα πήγαινα ως ιδιώτης γιατρός αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι για ιδιώτες στην Ελλάδα».

Όπως μας λέει ο Γιώργος Ζαπάρτας, «δεν μπορώ να φανταστώ πώς μία χώρα βυθίζεται συνέχεια και πριν από τις εκλογές βρίσκονται χρήματα, επιστρέφουμε στις αγορές, όταν όπως λένε και στο χωριό μου χρωστάμε της Μιχαλούς».

Η Ελευθερία, τέλος, από την πλευρά της, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: «Δεν έχω κλείσει καμία πόρτα. Ζούμε στην Ευρώπη. Μπορούμε να δουλεύουμε στη Σουηδία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Αίγυπτο. Τώρα είμαι εδώ αλλά δεν ξέρω που θα βρίσκομαι αύριο. Έτσι πιστεύω ότι πρέπει να σκεφτόμαστε στη ζωή. Να κινούμαστε λίγο σαν τα πουλιά».

Παγουλάτος: Εμπόδιο στην ανάπτυξη του Νότου το brain drain

Για τις συνέπειες αυτού του φαινομένου διαρροής εγκεφάλων, του λεγόμενου brain drain, μίλησε στο euronews και την Έφη Κουτσοκώστα ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος.

Euronews/ Ε. Κουτσοκώστα:
Αυτή είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα που παλεύει να βγει από την κρίση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Πιστεύετε ότι αυτή η μαζική φυγή των πλέον ταλαντούχων νέων ανθρώπων υπονομεύει αυτές τις προσπάθειες;

Γιώργος Παγουλάτος:
Το πρόβλημα είναι ότι, εάν οι καλύτεροι και οι πιο ταλαντούχοι φεύγουν και κυρίως αν δε σκοπεύουν να επιστρέψουν σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, οι οικονομίες του Νότου που πρέπει να κάνουν μία μεγάλη αλλαγή, μία μετάβαση σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης βασισμένο σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και παραγωγικότητας, εάν χάσουν τους καλύτερους και τους πιο ταλαντούχους, τότε αυτή η μετάβαση σε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης θα είναι πολύ δύσκολη. Μπορεί να εγκλωβιστούν σε ένα επίπεδο χαμηλής ανάπτυξης, σε δραστηριότητες χαμηλής προστιθέμενης αξίας που θα παρατείνουν την ανεργία, τη στασιμότητα και θα κλειδώσουν τις οικονομίες του Νότου σε έναν φαύλο κύκλο. Οπότε υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος η μετανάστευση του υψηλών προδιαγραφών εργατικού δυναμικού να οδηγήσει στην επιδείνωση ενός είδους αποσύνθεσης μέσα στην Ευρωζώνη.

Euronews/ Ε. Κουτσοκώστα:
Έρχεστε σε επαφή καθημερινά με νέους επαγγελματίες, φοιτητές που μπορεί να αναρωτιούνται τι να κάνουν. Να μείνουν ή να φύγουν; Τι απαντάτε;

Γ. Παγουλάτος:
Δεν μπορώ να συμβουλέψω φοιτητές που είναι φιλόδοξοι και πρέπει να βρουν μία δουλειά να μείνουν, αν δεν μπορούν να βρουν μία θέση εργασίας στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι το καλύτερο σενάριο είναι εκείνοι που φεύγουν να το κάνουν προσωρινά, ώστε να βελτιώσουν το ανθρώπινο κεφάλαιο, και να επιστρέψουν, ώστε να συμβάλουν στην αναπτυξιακή προοπτική.

Πηγή: euronews.com

Απόδοση: kourdistoportocali.com

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι