Κορωνοϊός: Νέες εντάξεις στα 800 ευρώ – Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται το επίδομα

Μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη θα έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων για την χορήγηση των 800 ευρώ.

Περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων θα δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση σε όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, θα διευρυνθεί η λίστα ΚΑΔ και το οικονομικό βοήθημα θα πάρουν μεταξύ άλλων ωρομίσθιοι, ξεναγοί, οικοδόμοι και ιεροψάλτες.

Αναλυτικά όλες οι νέες κατηγορίες που δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ:

• Καλλιτέχνες

• Ξεναγοί

• Τουριστικοί συνοδοί

• Οικοδόμοι

• Ωρομίσθιοι

• Ιεροψάλτες

• Φορτοεκφορτωτές

• Εργαζόμενοι Helexpo

• Μουσικοί

• Ηθοποιοί

• Ταξιθέτες

• Εργαζόμενοι σε λιγνιτικές μονάδες

• Εργαζόμενοι σε επίσχεση

Μέχρι το Σάββατο οι εργαζόμενοι που υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν τα 800 ευρώ ανήλθαν σε 851.000. Εκτιμάται ότι οι νέες κατηγορίες που αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα αφορούν περί τους 100.000 εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη θα έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων για την χορήγηση των 800 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις με έως 5 εργαζόμενους.

Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κληθείς να απαντήσει αν η κυβέρνηση θα εντείνει τα μέτρα είπε: «Πόσο πιο σφιχτά μέτρα; Τα έχουμε πάρει, ο κόσμος έχει πάρει το μήνυμα. Υπάρχει και το στοιχείο της ατομικής ευθύνης» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν θεωρώ ότι είναι κατάλληλη η στιγμή άρσης των μέτρων. Η μάχη θα συνεχιστεί όλο το μήνα και στο τέλος του θα δούμε τι θα μας πουν οι επιστήμονες».

Για το νέο πακέτο στήριξης των 3,5 δισ.€ που θα πέσει στην ενίσχυση της πληττόμενης οικονομίας επεσήμανε ότι: «Μάιο-Ιούνιο θα μπουν και οι επιστήμονες. Αν όλα πάνε καλά θα βγει ΚΥΑ για τα νέα 800€ σε αυτοαπασχολούμενους κι άλλες μικρές επιχειρήσεις που δεν είχαν συμπεριληφθεί ακόμα και σήμερα. Εως την Μ. Τρίτη θα συμπεριληφθούν κι άλλες νομικές μορφές. Μουσικοί, καλλιτέχνες, τραγουδιστές, ηθοποιοί, οι αυτοαπασχολούμενοι γενικώς θα μπουν στα 800€».

Ακόμα ξεκαθάρισε ότι όσοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας «θα ενταχθούν κι αυτοί στα 800€. Θα μπουν μέσω ΕΡΓΑΝΗΣ θα βγει υπουργική απόφαση που τους καλύπτει».

Για τον αντίκτυπο της κρίσης στην οικονομία επεσήμανε ότι βρισκόμαστε «σε αχαρτογράφητα ύδατα. Πάλι θα έχει εκδοχές. Αν δεν έχει βρεθεί φάρμακο η επιστροφή στην κανονικότητα αργεί. Ακόμα κι αν αρθεί η καραντίνα, δεν θα φοβάσαι να πας σε κλειστό χώρο; Θα πάμε σε δεύτερο κύμα τον Οκτώβριο; Αν τελειώσει τον Μάιο θα είναι ελεγχόμενη η ύφεση. Θα δώσουμε χρήμα, θα μοιράσουμε πολύ χρήμα. Θα δώσουμε με χαμηλό επιτόκιο δάνεια. Όταν θα αρθούν τα μέτρα πρέπει να του δώσουμε λεφτά του κόσμου, αλλιώς δεν θα κινηθεί η οικονομία. Προετοιμαζόμαστε για σοκ ρευστότητας».

Για τους πλειστηριασμούς της α’ κατοικίας ξεκαθάρισε ότι: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Θα βρεθεί λύση. Ασφαλώς και θα έρθει ρύθμιση αν έρθουμε σε συμφωνία με τους εταίρους μας. Μέχρι τέλος του χρόνου, υπό όρους και προϋποθέσεις».

Για ελλείψεις προϊόντων στην αγορά είπε: «Σε αντισηπτικά υπάρχει επάρκεια, ομαλοποιήθηκε η αγορά και οι τιμές έπεσαν. Υπάρχουν πολύ περισσότερα σε γάντια και μάσκες από ό,τι είχαμε προηγούμενες εβδομάδες. Έχουν γίνει μεγάλες εισαγωγές σε μάσκες και είμαστε πολύ καλύτερα».

Στα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ για ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων ξεκαθάρισε ότι: «Ασφαλώς όλοι θα χάσουμε σ’ αυτή την κρίση. Θα δούμε τι θα γίνει. Δεν θα τους αφήσουμε έτσι» και τέλος για τα ενοίκια των φοιτητών δεσμεύτηκε ότι «θα τα δούμε…».

Πότε θα πληρωθούν τα 800 ευρώ

Οι πρώτες πληρωμές των 800 ευρώ θα αρχίσουν την Μεγάλη Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020, και θα καταβάλλονται τμηματικά στους δικαιούχους μέχρι τις 7 Μαΐου.

Στις 14 θα είναι μέρα προετοιμασίας και από τις 15 έως και τις 17 θα γίνει το πρώτο κύμα πληρωμών του επιδόματος ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, μέχρι και τις 20 του μήνα θα γίνονται οι δηλώσεις των επιχειρήσεων που έχουν μεγάλη μείωση του τζίρου τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Από τις 21 ως τις 23 θα υπάρχει περίοδος για διορθώσεις σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στους οποίους θα γίνει αναστολή της σύμβασης. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν υπεύθυνη δήλωση ανάλογα με το τελευταίο στοιχείο του ΑΦΜ για να πάρουν και αυτοί το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. Από τις 25, 26 έως και τις 27 Απριλίου θα γίνει το δεύτερο κύμα πληρωμών των επιδομάτων.

Το τρίτο κύμα πληρωμών θα ενεργοποιηθεί από 5, και θα συνεχιστεί στις 6 και 7 Μαΐου. Το τρίτο κύμα θα αφορά αυτούς έχασαν την προθεσμία υποβολής ή έκαναν οποιοδήποτε λάθος στην δήλωσή τους. Δεν θα χάσουν το επίδομα αλλά θα το πάρουν μια εβδομάδα αργότερα από τους υπολοίπους.

kontranews.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι