Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αφοπλίζεται η ΕΛ.ΑΣ - Απαγορεύονται οι έλεγχοι στους δρόμους

Αφοπλίζεται η ΕΛ.ΑΣ - Απαγορεύονται οι έλεγχοι στους δρόμους

Ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ «δένει τα χέρια» της Αστυνομίας. Ο κύκλος της ανομίας και η σύγχυση στις διωκτικές Αρχές περιγράφονται σε έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. Καμία οδηγία από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Η ΕΛ.ΑΣ. «σηκώνει τα χέρια» λόγω του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει αφήσει χωρίς οδηγίες τους αστυνομικούς.

Οι διωκτικές Αρχές δεν μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους σε υπόπτους για εγκληματικές ενέργειες, αφήνοντας ανενόχλητα ΙΧ που κυκλοφορούν με πλαστές πινακίδες και τα οποία μπορεί να χρησιμοποιούνται κι από ενόπλους που σχεδιάζουν αιματηρές επιθέσεις ή άλλες εγκληματικές ενέργειες, οι αστυνομικοί δεν μπορούν να καταγράψουν παραβάσεις σε σχολικά λεωφορεία εκθέτοντας σε κίνδυνο ζωές αθώων παιδιών, ενώ δεν εξετάζονται κενά ασφαλείας κι ελλείψεις αδειών σε λούνα παρκ ή σε άλλες υπαίθριες εκδηλώσεις.

Αυτές είναι ορισμένες από τις «απαγορεύσεις» που έχουν επιβληθεί στην ΕΛ.ΑΣ. από το τελευταίο νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ – οι οποίες προκαλούν κενό σε θέματα ασφάλειας σε σπίτια, δρόμους κ.λπ.

Τα τεράστια αυτά προβλήματα περιγράφονται σε επτασέλιδο έγγραφο που συνέταξαν προ μερικών ημερών περιφερειακές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και το οποίο αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ».

egrafo elas

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. καταγράφουν τις «μαύρες τρύπες» στην αστυνόμευση που έχουν δημιουργηθεί και πως έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο και με «δεμένα τα χέρια» για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Μάλιστα αναφέρονται και άλλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους ελέγχους των νυκτερινών κέντρων, στις ηχομετρήσεις, αλλά και στις απελάσεις αλλοδαπών που έχουν προχωρήσει σε εγκληματικές ενέργειες.

«Τoυς δένουν τα χέρια»

Το εν λόγω έγγραφο συντάχθηκε στις 27 Αυγούστου 2019 και πρώτο ζήτημα που θέτει είναι οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που ζητά παρουσία δικαστικού λειτουργού σε όλους τους ελέγχους στον δρόμο ατόμων ή και ΙΧ, προκειμένου να εντοπίζονται ασύλληπτοι ποινικοί, εμπλεκόμενοι σε διακίνηση ναρκωτικών, ένοπλοι κ.λπ.

Μια διαδικασία που θεωρείται «κλειδί» για τον περιορισμό της εγκληματικότητας και η οποία πλέον παρουσιάζει σημαντικές δυσχέρειες, αφού προαπαιτεί τη συνοδεία εισαγγελέα στις δεκάδες περιπολίες αστυνομικών.

egrafo elas 1

Κάτι που σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είναι ανέφικτο λόγω των δεκάδων ταυτόχρονων περιπολιών ή ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ. όπου δεν μπορούν να δίνουν παρών οι σχετικά ολιγάριθμοι εισαγγελείς και μάλιστα σε 24ωρη βάση.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. «στο άρθρο 253 του τροποποιημένου ΚΠΔ προβλέπεται ότι η έρευνα διενεργείται πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας. Ευλόγως ανακύπτει θέμα εάν αυτό ισχύει για όλων των ειδών τις έρευνες που ενεργούν ανακριτικοί υπάλληλοι της ΕΛ.ΑΣ και συγκεκριμένα πέραν των ερευνών σε κατοικίες, στις σωματικές έρευνες ή στις έρευνες αυτοκινήτων καθόσον σε θετική περίπτωση πέρα από τη δημιουργία σοβαρής καθυστέρησης στην εκτέλεση του αστυνομικού έργου, κινδυνεύουν οι αστυνομικοί που εκτελούν τις ως άνω ενέργειες χωρίς παρουσία δικαστικού λειτουργού για παράβαση ουσιαστικής διάταξης νόμου».

Ελεύθερες οι… παραβάσεις

Σοβαρά προβλήματα στους ελέγχους σε δρόμους για οχήματα που μπορεί να χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών όπως και για παραβάσεις σε λεωφορεία (ανάμεσα σε αυτά και σχολικά) ή κι άλλες που μπορεί να προκαλέσουν θανατηφόρα συμβάντα, περιγράφονται σε άλλο σημείο του εγγράφου της ΕΛ.ΑΣ.

Καθότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα αφήνεται ασυδοσία και στους δρόμους με τεράστιους κινδύνους για τους πολίτες.

Όπως σημειώνεται «πλήθος παραβάσεων που αφορούν στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με την κατάργηση της ποινικής κύρωσης της κράτησης και του χρηματικό προστίμου, και γενικότερα όλων των αδικημάτων σε βαθμό πταίσματος, πλέον παραμένουν ατιμώρητες με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.»

» Ειδικότερα, παραβάσεις όπως η παραχώρηση οχήματος σε οδηγό στερούμενο άδειας ικανότητας οδήγησης, η στέρηση άδειας κυκλοφορίας οχήματος, η έλλειψη βιβλιαρίων εργασίας για λεωφορεία και βιβλία δρομολογίων, η στέρηση άδειας οδήγησης σε αγροτικά μηχανήματα και μηχανήματα έργων, η αντικατάσταση νόμιμων πινακίδων με παράνομες σε όχημα κυκλοφορίας, είναι ορισμένες περιπτώσεις που δημιουργούν δυσχέρειες κατά τον έλεγχο του οχήματος, από τις αστυνομικές αρχές. Ομοίως, οι περιπτώσεις πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος με υλικές ζημιές με εγκατάλειψη (έχει δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα διαχείρισης αυτών λόγω της πληθώρας ατυχημάτων αλλά της απαίτησης των πολιτών για βεβαίωσης παράβασης)».

tanea.gr

{ampz:inside_item}
© 2020 www.Pyli-Apokalypseis.com - Όροι Χρήσης