Τι ισχύει για τις δίκες μέχρι την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα

Με αναβολές και διακοπές δικών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Εφετείο αντιμετωπίζουν οι δικαστές το μεταβατικό διάστημα μέχρι την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα.

Με δεδομένο ότι η ισχύς των νέων κωδίκων αρχίζει από την 1η Ιουλίου και δεν προβλέπεται μεταβατική περίοδος τα ίδια τα δικαστήρια μεταθέτουν τις δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Άλλωστε ακόμα κι αν ένα δικαστήριο αποφάσιζε την πραγματοποίηση μιας δίκης ο επιμερισμός των ποινών θα γίνονταν με το νέο καθεστώς που προβλέπουν οι Ποινικοί Κώδικες.

Το δικαίωμα της …αναβολής ή καλύτερα της διακοπής ή της με κάθε τρόπο «καθυστέρησης»  μέχρι και την 1η Ιουλίου που θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα , διεκδικούν καθημερινά στα δικαστήρια, για όσο διάστημα θα είναι ανοιχτά ενόψει των εθνικών εκλογών , οι κατηγορούμενοι και οι δικηγόροι τους.

Το σωστό θα είναι η επιμέτρηση των ποινών να γίνεται με το νέο καθεστώς, για να μην υπάρξουν αδικίες στις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, όλες οι ποινές, μειώνονται, σε ένα πνεύμα προσαρμογής στα ευρωπαϊκά δεδομένα και στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό σημαίνει πως σε πολλές υποθέσεις που εκκρεμούν – κυρίως στα οικονομικά εγκλήματα για τα οποία σταματάει να προβλέπεται ισόβια κάθειρξη - οι δικαστές και οι δικηγόροι θα πρέπει επί της ουσίας να περιμένουν την ισχύ των νέων κωδίκων. Γιατί απλώς αν καταλήξουν σε ετυμηγορία, αυτή θα ανατραπεί μετά την 1η Ιουλίου αφού ο ευνοϊκότερος νόμος έχει αναδρομική ισχύ.

Το εξήγησε άλλωστε πολύ καλά, στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου: «Συνεπώς, πιστοί στην κατάθεση του νομοθετήματος που προβλέπει την έναρξη ισχύος την 1η Ιουλίου και στο γεγονός ότι είναι καλό να αποφευχθούν πολύ μεγάλα διαστήματα μεταξύ του χρόνου ψήφισης και του χρόνου έναρξης και προκειμένου να μη διαταραχθούν δίκες οι οποίες μπορούν να διαρκέσουν όλο αυτό το μεσοδιάστημα, ακόμη και των τεσσάρων μηνών, προκρίθηκε η 1η Ιουλίου. Είναι η ημερομηνία έναρξης των Θερινών Τμημάτων. Για το πρακτικό του πράγματος καταλαβαίνουμε όλοι ότι τα δικαστήριά μας είναι κλειστά. Θα υπάρχει εν όψει και των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου ο αναγκαίος χρόνος προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι στις ποινικές δίκες να λάβουν –επιτρέψτε μου τον όρο- τα μέτρα τους. Έτσι, νομίζω ότι δημιουργείται ένας ασφαλής διάδρομος σε σχέση με τον τρόπο υλοποίησης και εφαρμογής αυτών των δύο Κωδίκων».

Αλλαγές

Πάντως σημαντικές αλλαγές σε εν εξελίξει δίκες, κυρίως σε όσες έχουν οικονομικό αντικείμενο για τις οποίες εδώ και μήνες ζητούνται σωρηδόν αναβολές από κατηγορουμένους ως καταχραστές του δημοσίου , φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας.

Η ισχύς των κωδίκων αρχίζει από την 1η Ιουλίου με πολλές δίκες να βρίσκονται κοντά στο στάδιο της εισαγγελικής πρότασης και σε άλλες, όπως στην δίκη των κατηγορουμένων για τα μαύρα ταμεία της Siemens, η εισαγγελέας έχει κάνει την πρόταση της επί της ενοχής (με βάση τον παλιό Κώδικα) με τις νέες διατάξεις, όμως, να καταλαμβάνουν τους κατηγορουμένους, αφού ο νέος Κώδικας έχει αναδρομική ισχύ και στις εκκρεμείς υποθέσεις.

Τι μέλλει γενέσθαι; Όπως λένε νομικοί, είναι μονόδρομος οι δικαστές να… κατεβάσουν τα μολύβια μέχρι τις 2 Ιουλίου, ώστε να αντιμετωπίσουν την νέα πραγματικότητα, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ενδιάμεση διαδικασία.

Η δωροδοκία και ο νόμος περί καταχραστών

Στις βασικές αλλαγές που φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας βρίσκεται εκτός από την κατάργηση νόμου για τους καταχραστές του δημοσίου, που χρονολογείται από το 1950 και επέσυρε μέχρι και ισόβια και το αδίκημα της δωροδοκίας.

Πλέον, η δωροληψία δημοσίου υπαλλήλου είναι πλημμέλημα όταν τελείται για πράξη που ανάγεται στα καθήκοντα του υπαλλήλου, για παράδειγμα όταν πάρει «δώρο» για να βγάλει μία πολεοδομική άδεια γρηγορότερα, αλλά είναι κακούργημα όταν η πράξη που κάνει είναι αντίθετη με τα καθήκοντά του (δηλαδή για παράνομη αιτία).

Στον νέο Κώδικα εντάσσεται σαφέστερα και η δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα ενώ η δωροδοκία πολιτικών προσώπων και δικαστών παραμένει κακούργημα και για εκείνον που κάνει την δωροδοκία και για εκείνον που λαμβάνει «το μποναμά», με τον τελευταίο όμως να τιμωρείται αυστηρότερα με ποινή μέχρι και 15 χρόνια.

kontranews.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι