Τύμπανα πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;

Τύμπανα πολέμου ή σύντομου πολεμικού επεισοδίου χτυπούν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, με την πρώτη να έχει περικυκλώσει την Κύπρο με τέσσερα σκάφη υποστήριξης του γεωτρύπανου Fatih και του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbados και να προλειαίνει το έδαφος για γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη).

Η κυβέρνηση της Κύπρου εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για όσους εμπλέκονται σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ που έχει χωροθετήσει και επισημοποιήσει πρόσφατα, προφανώς με την κάλυψη της Ουάσιγκτον. Η Κυπριακή ΑΟΖ ενώνει αυτήν του Ισραήλ με αυτήν της Ελλάδας, με την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα ανακηρύξει την δική της ΑΟΖ που περιλαμβάνει και το Καστελόριζο ( βλ. σχετική εικόνα εδώ).

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι, το Καστελόριζο και γενικότερα τα νησιά του Αιγαίου έχουν υφαλοκρηπίδα, γεγονός που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το δίκαιο της θάλασσας όπου αναφέρεται ρητά, ότι, όλα τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα (άρθρο 121, παρ.2 ).

Στην πράξη, ακόμα ποιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι, η ένωση της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου με αυτήν της Ελλάδος μέσω του Καστελόριζου, επιτρέπει τη δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού για την μεταφορά του Ισραηλινού κοιτάσματος Λεβάθιαν από το Ισραήλ στην Ευρώπη.

Η δημιουργία αυτού του αγωγού αποτελεί μεγάλης σημασίας σχεδιασμό που στηρίζει τα Ισραηλινά , Αμερικάνικα και ως ένα βαθμό και τα Αιγυπτιακά συμφέροντα στην περιοχή, η σημερινή κυβέρνηση της οποίας βρίσκεται επίσης σε σύγκρουση με την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Επί πλέον, η ΑΟΖ της Αιγύπτου στην οποία έχουν επίσης βρεθεί υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου ενώνεται με αυτήν του Ισραήλ και κατ’ επέκταση με αυτές της Κύπρου και της Ελλάδας. Γενικότερα, η όξυνση των σχέσεων του Ερντογκάν με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και κυρίως τις ΗΠΑ λόγω της αγοράς των S 400 από τη Ρωσία και όχι μόνο, οδηγεί σε κορύφωση τα πολλαπλώς αντιτιθέμενα συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ύστερα από τις τελευταίες ακραία προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες εξέδωσαν δηλώσεις στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ δόθηκε εντολή στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν» να αποπλεύσει από την Κροατία μαζί με τα 6 αντιτορπιλικά συνοδείας του που αποτελούν και την Ομαδα Μάχης (Battle Group) με προορισμό τη βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Επίσης, ο γνωστός φιλέλληνας Αμερικανός γερουσιαστής Μενέντεζ που βρέθηκε στη Ελλάδα πρόσφατα, ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter :«Αρκετά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Μεσόγειο. Ο πρόεδρος Ερντογάν να σεβαστεί την διεθνή νομιμότητα και να αποχωρήσει από την ΑΟΖ Κύπρου».

Πολλά είναι αυτά που συγκλίνουν στην υπόθεση ότι, έχουμε μπει σε μια πορεία πιθανού θερμού επεισοδίου σύγκρουσης, αν δεν υπάρξει συμβιβασμός ή υποχώρηση κυρίως από την πλευρά του Ερντογκάν ο οποίος τραβά το σκοινί πέρα από τις δυνάμεις του.

Ένα θερμό επεισόδιο, πιθανό να αποτελεί επιθυμία της Ουάσιγκτον, ώστε να δοθεί ένα καλό μάθημα στον Ερντογκάν μέχρι και πιθανή πτώση της κυβέρνησής του και αντικατάστασή της με περισσότερο πειθήνιους πολιτικούς.

Θεόδωρος Κατσανέβας

Πηγή , Πηγή

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι