Ο πρώτος πλειστηριασμός ελληνικής περιουσίας από την τουρκική κρατική αγροτική τράπεζα Ziraat

H Toυρκία ξεκίνησε την «κατάληψη» ελληνικών εδαφών χωρίς να πέσει «τουφεκιά» και το κυριότερο χωρίς να το πάρει κανείς είδηση διαμέσου της τουρκικής τράπεζας Ziraat Bank.

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Χθες, στο ειρηνοδικείο της Ρόδου, έγινε ο πρώτος πλειστηριασμός ελληνικής περιουσίας από την τουρκική κρατική αγροτική τράπεζα Ziraat, που πλέον λειτουργεί ανεξέλεγκτα και υποβοηθούμενη από το προξενείο της Κομοτηνής.

H λέξη «κλειδί» είναι το «κρατική» δηλαδή σε άμεση σύνδεση με το τουρκικό κράτος (όχι ότι αν ήταν ιδιωτική θα άλλαζαν και πολλά πράγματα).

Έτσι επί της ουσία το ακίνητο περνάει στα χέρια του τουρκικού κράτους το οποίο αργότερα θα το πουλήσει σε κάποιον μουσουλμάνο της μειονότητας στον οποίο ως γνωστόν χορηγεί δάνεια σχεδδόν μηδενικών επιτοκίων.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι με αυτόν τον τρόπο η γη θα περάσει στα χέρια μειονοτικών και μετά εύκολα θα μπορούν να τεθούν ζητήματα «αυτονομίας»

Άλλωστε αρκεί να δει κανείς που δραστηριοποιείται η τράπεζα. Που αλλού παρά στην Θράκη, την Ρόδο και την Κω όπου δηλαδή υπάρχει θρησκευτική μειονότητα την οποία η Άγκυρα θέλει να μετατρέψει σε εθνική.

Πρόκειται για ένα κτήμα τεσσάρων στρεμμάτων στην θέση Αγγελή στην περιοχή Κοσκινού στην Ρόδο δηλαδή σε εθνικά ευαίσθητη περιοχή.

Η έκταση πλειστηριάστηκε λόγω οφειλής Έλληνα επιχειρηματία της περιοχής, ο οποίος δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην εξόφληση του δανείου με αποτέλεσμα να του επιβληθεί η κατάσχεση που ανέρχεται στο ποσό των 242.983,60 ευρώ. Η τιμή εκκίνησης ορίστηκε στα 135.000 ευρώ.

Η τράπεζα Ziraat δραστηριοποιείται από το 2008 στην Ελλάδα στη Ροδόπη, την Κω και τη Ρόδο και επεκτείνεται συνεχώς έχοντας χορηγήσει δάνεια κυρίως σε Έλληνες μουσουλμάνους αλλά εδώ και χρόνια δανείζονται από αυτήν και Έλληνες Ορθόδοξοι μέχρι και στρατιωτικοί.

Ξεκίνησε προσφέροντας επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια. Η ελληνική θυγατρική, με υποκαταστήματα σε Αθήνα, Κομοτηνή και Ρόδο, διαθέτει πάγια αξίας 95,7 εκατ. ευρώ και καταστατικό μετοχικό κεφάλαιο της τάξης των 30 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το οικονομικό σάιτ capitla.gr

Eίναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας (μετά την Garanti), λειτουργούσε στην Μακεδονία μέχρι το 1914, χορηγώντας δάνεια σε αγρότες. Η περιουσία της τράπεζας ανερχόταν τότε σε περίπου 11 εκατ. δραχμές και περιλάμβανε ακίνητα, που είχαν περιέλθει σε αυτήν από δάνεια κατόπιν πλειστηριασμών αξίας 7.156.326 δραχμών, ενώ οι απαιτήσεις προς είσπραξη έφθαναν τα περίπου 5 εκατ.

Η εκκαθάρισή της από τη Γενική Διοίκηση Μακεδονίας ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1914, υπήχθη τον Ιανουάριο του 1915 στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και μετονομάσθηκε σε Γεωργική Τράπεζα Μακεδονίας – Ηπείρου, ενώ το 1929 τη διαδέχθηκε η ATEΒank.

Τον Μάρτιο του 2007 το δ.σ. της τουρκικής τράπεζας έλαβε την απόφαση για δραστηριοποίηση στην Ελλάδα και δύο μήνες μετά, η Ziraat Bank κατέθεσε αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για την εγκατάσταση και τη λειτουργία υποκαταστημάτων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, η Ziraat, ως όμιλος, διαθέτει περιουσιακά στοιχεία της τάξης των 89,4 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 εμφάνισε καθαρή κερδοφορία της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ.

Πηγή: el.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι