Έξυπνη κίνηση: Η Αθήνα άσκησε βέτο στην ΕΕ και κερδίζει την ικανοποίηση της Κίνας

Στην γεωστρατηγική «σκακιέρα» δεν υπάρχουν αιώνιες φιλίες μεταξύ κρατών αλλά διαχρονικά συμφέροντα και το ελληνικό ΥΠΕΞ συμπεριφέρθηκε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και άσκησε βέτο στην απόφαση της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Toυ Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Ένα βέτο το οποίο Κινέζοι αναλυτές (που εκφράζουν τις απόψεις του Πεκίνου) το υποδέχθηκαν θερμά.

Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές είπα ότι «δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολιάζοντας το σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters περί «μπλοκαρίσματος» της απόφασης της ΕΕ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ως προς τα ανθρώπινα διακιώματα στην Κίνα

Μάλιστα η Ελλάδα πήρε σαφώς θέση εναντίον της υποκριτικής στάσης της ΕΕ που επιλέγει ποιους θα «μαυρίσει» ανάλογα με τα δικά της συμφέροντα.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ «Η θέση της Ελλάδας είναι ότι η άσκηση αντιπαραγωγικής και συχνά επιλεκτικής κριτικής έναντι συγκεκριμένων μόνο χωρών δεν βοηθά στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές ούτε στις σχέσεις τους με τη ΕΕ, ενώ και άλλες χώρες διατύπωσαν παρόμοιες επιφυλάξεις κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης της κοινής δήλωσης».

Αναφέρουν, επίσης, ότι «ο τρόπος που στο σχέδιο της δήλωσης της ΕΕ διατυπωνόταν η ευρωπαϊκή θέση ουσιαστικά υπονόμευε ακόμα και την πραγματοποίηση του θεσμοθετημένου διαλόγου ΕΕ-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα που μετά από χρόνια και πολλές αναβολές προγραμματίζεται να λάβει χώρα το προσεχές διάστημα».

Ο διάλογος ΕΕ-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι, άλλωστε, υπογραμμίζουν, το καταλληλότερο πλαίσιο για τη συζήτηση των θεμάτων αυτών.

Παράλληλα, ο κινεζικός Τύπος επικροτεί την στάση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα Global Times του Πεκίνου, Κινέζοι αναλυτές με αφορμή την εξέλιξη αυτή ζητούν πιο δίκαιη αντιμετώπιση και μεγαλύτερη κατανόηση από την Ευρώπη.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, Κινέζος αξιωματούχος επισημαίνει πως είναι διαφορετική η οπτική προς τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει η Κίνα με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Κίνα εστίασε την προσοχή της στην επιβίωση του λαού και στην ανάπτυξη δικαιωμάτων, ενώ δυτικές χώρες δίνουν προσοχή περισσότερο στα πολιτικά δικαιώματα και την ελευθερία. Για την Κίνα, τα πιο σημαντικά και επείγοντα ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετίζονται με την βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού, κάτι που απαιτεί κοινωνική σταθερότητα, που επιτυγχάνεται με κάποιους κοινωνικούς περιορισμούς».

Πηγή

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι