Ανέστης Χοϊλούς: Tιμήθηκε για τα Ίμια μετά από 19 χρόνια [Εικόνες]

Δίχως να το σκεφτεί συμμετέχει στη διαδικασία αυτοβούλως. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και από ένα λάθος της στιγμής -όχι δικό του- εγκλωβίζεται ανάμεσα σε δύο ερπυστριοφόρα με αποτέλεσμα να υποστεί πλήρη μονοπληγία του αριστερού του χεριού.

Πρωί 30ης Οκτωβρίου 2015. Με τις ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων να αλλάζουν συνεχώς από τότε, έστω και με καθυστέρηση 19 ετών, η πράξη θάρρους του Ανέστη Χοϊλούς αναγνωρίστηκε και επιβραβεύτηκε.

Με πρωτοβουλία του υπουργού Πάνου Καμμένου διοργανώθηκε ειδική τελετή κατά την οποία τιμήθηκε με τον Αστέρα Τιμής και Αξίας στην Ι Μεραρχία της Βέροιας.

Εξ ονόματος του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, επέδωσε το παράσημο και την τιμητική πλακέτα.

«Πέρασαν 19 χρόνια. Η Υπηρεσία αργεί, αλλά δεν ξεχνά», ανέφερε ο κ. Τελλίδης. «Απονέμω τον Αστέρα και ελπίζω να συγχωρήσεις την Υπηρεσία που έστω και καθυστερημένα έπραξε αυτό που έπρεπε να είχε ήδη κάνει. Το πράττει τώρα με αγάπη και εκτίμηση στο πρόσωπό σου», κατέληξε ο Αρχηγός ΓΕΣ απευθυνόμενος στον Ανέστη Χοϊλούς.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ:

Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015, ο Αρχηγός ΓΕΣ πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα της I Μεραρχίας Πεζικού (Ι ΜΠ).

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης επέδωσε, εκ μέρους του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου τη διαμνημόνευση «ΑΣΤΕΡΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΑΣ» στον Μόνιμο Υπάλληλο της Ι MΠ κ. Χοϊλού Ανέστη διότι ως οπλίτης στο 508 Μ/Κ ΤΠ τον Ιανουάριο του 1996, στο πλαίσιο διατεταγμένης υπηρεσίας και εξαιτίας αυτής, κάτω από ιδιάζουσες περιστάσεις, ενεργώντας εθελοντικά και επ’ ωφελεία των ενόπλων δυνάμεων και του Ελληνικού Έθνους τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρότατη και μόνιμη βλάβη στην υγεία του.

Τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1996 (κρίση των Ιμίων), ο τότε Στρατιώτης Ανέστης Χοϊλούς υπηρετούσε ως στρατιώτης στο 508 Μ/Κ ΤΠ που εδρεύει στα Ρύζια του Έβρου. Στο πλαίσιο της ετοιμότητας και συναγερμού της Μονάδας του, ο Λόχος του διατάχθηκε να προωθηθεί στις θέσεις μάχης, όπως και έπραξε. Κατά τη διάρκεια της εκεί προετοιμασίας ο Διοικητής του Λόχου, αναζήτησε 4 εθελοντές, προκειμένου να οδηγήσουν και μεταφέρουν στις θέσεις μάχης και δεύτερη φάλαγγα 4 ΤΟΜΠ Μ113, από την έδρα της Μονάδας.

Ο Στρατιώτης Ανέστης Χοϊλούς χωρίς δεύτερη σκέψη και σκεπτόμενος την κρισιμότητα των στιγμών και με αίσθημα πατριωτισμού προσφέρθηκε εθελοντής. Κατόπιν τούτου, με 3 ακόμα στρτες και με τον Επιλοχία του Λόχου, επέστρεψαν στο στρατόπεδο για να οδηγήσουν τα Μ113.

Για την εκκίνηση του Μ113 που ήταν οδηγός, ακολουθήθηκε η διαδικασία της παροχής βοήθειας με τη χρήση καλωδίων ισχύος από το συσσωρευτή ενός άλλου οχήματος του ίδιου τύπου, το οποίο είχε σταθμεύσει με κατεύθυνση αντίθετη προς το δικό του. Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την ρευματοληψία, στη διαδικασία απομάκρυνσης του άλλου Μ113, επέβλεπε την ορθή επαναφορά της αναβαθμίδας που υπάρχει στο πίσω μέρος του και η οποία επανερχόταν στην αρχική της θέση μηχανικά.

Από απροσεξία και λάθος χειρισμό του άλλου ερπυστριοφόρου, προφανώς λόγω και της έντασης της στιγμής εγκλωβίστηκε μεταξύ των οπισθίων τμημάτων των δυο οχημάτων με αποτέλεσμα να υποστεί πλήρη μονοπληγία αριστερού άνω άκρου, συνεπεία εφελκυσμού αριστερού βραχιονίου πλέγματος.

stratiotis anestis xoilous  2

stratiotis anestis xoilous  3

stratiotis anestis xoilous  4

stratiotis anestis xoilous 1

Πηγή: defencenet.gr

Πύλη Αποκάλυψης

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι