Αυτό είναι το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά

Όμως χρειάστηκαν... μόνο λίγες ώρες προκειμένου ο νόμος αυτός να ξηλωθεί παρά την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι θα εφαρμοστεί.

Παράγοντες της αγοράς αλλά και οι περισσότεροι φορολογούμενοι ανέφεραν ότι το μέτρο των 100 δόσεων για όλες τις βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι την 1η Οκτωβρίου ήταν ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση το οποίο θα βοηθούσε σημαντικά τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων να ανασάνουν καθώς σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν άμεσα πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Όμως οι αφόρητες και συνεχείς πιέσεις της τρόικας οδήγησαν την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί και στην ουσία να ξηλώσει την ευνοϊκή, για το σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων, διάταξη.

Ποιοι μένουν «εκτός»

- Οι οφειλές των δόσεων του ΕΝΦΙΑ που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή οι 4 εναπομείνασες δόσεις του νέου φόρου ακινήτων οι οποίες λήγουν στις 29-11-2014, στις 31-12-2014, στις 30-1-2015 και στις 27-2-2015.

- Οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης του 2014 (πρόκειται για την τρίτη διμηνιαία δόση των οφειλών αυτών, η οποία λήγει να πληρωθεί στις 29-11-2014).

Εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα

Ωστόσο η υπαναχώρηση αυτή, εάν τελικώς ψηφιστεί η τροπολογία και παρά τις εντολές του πρωθυπουργού πως «η ρύθμιση είναι νόμο του κράτους και θα εφαρμοστεί», εκθέτει και εκείνους που την έγραψαν αλλά και εκείνους που την ψήφισαν στις 31 Οκτωβρίου, ενώ λογάριαζαν «χωρίς τον ξενοδόχο».

Το χειρότερο όμως είναι ακυρώνει την απήχηση που είχε το ευνοϊκό για τους πολίτες μέτρο, καθώς επιβραβεύει μάλιστα και όσους επέλεξαν επίτηδες «να τα φορτώσουν στον κόκκορα», παίρνοντας … «στο λαιμό τους» τους πολίτες που πίστεψαν τις διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Οικονομικών πως η συνέπειά τους θα επιβραβευθεί, εάν παλέψουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τις ρυθμίσεις τους και πληρώσουν τους φόρους τους, στο κρίσιμο για την διαπραγμάτευση με την Τρόικα τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου.

Αντιθέτως όμως, η κυβέρνηση επιβραβεύει τελικώς τους 750.000 φορολογουμένους που, είτε από πραγματική αδυναμία, είτε και από σκοπιμότητα, σταμάτησαν να πληρώνουν.

Και ιδού γιατί:

- οι φορολογούμενοι που «κουβαλούν» χρέη προ του 2013 προς την εφορία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 600.000 μέσα σε τρεις μήνες

- μέχρι τον Ιούνιο ήσαν 2.256.449. Από τα τέλη Ιουλίου όμως που ξεκίνησαν οι διαρροές περί επικείμενης ρύθμισης, αυξήθηκαν ραγδαία κατά 195.000 και έφτασαν σε 2.451.909 τον Αύγουστο.

- επειδή τότε δεν «έτρεχαν» πληρωμές ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος, όσοι είχαν «νέα χρέη» παρέμειναν στάσιμοι (περίπου 1.150.000 οφειλέτες).

- από τους συνολικά 3,6 εκατ. οφειλέτες του Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι έφτασαν ήδη έως τον Οκτώβριο στα 4 εκατομμύρια (+400.000 εναντι του Αυγούστου πριν την εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ ή +600.000 έναντι του Ιουνίου πριν αρχίσουν οι διαρροές για τη νέα ρύθμιση).

- συνολικά από 1ης Ιουλίου μεχρι σήμερα, αυξήθηκαν ξαφνικά κατά σχεδόν 17,5% (από τα 3,4 εκατ. σε 4 εκατ. οφειλέτες), κάτι που δεν θεωρείται εξ ολοκλήρου απόρροια της οικονομικής αδυναμίας των φορολογουμένων, αλλά κυρίως αποτέλεσμα της προσδοκίας υπαγωγής στη ρύθμιση και χαλάρωσης των εισπρακτικών μέτρων.

Αυτό σημαίνει όμως ότι, από τους συνολικά 6,5 εκατ. φορολογουμένους της χώρας, οι 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν «στεγνώσει» για να πληρώνουν ή να τηρούν με συνέπεια τις ρυθμίσεις τους, θα παραμένουν εκτός των 100 δόσεων αν δεν αντέχουν να πληρώνουν διαρκώς στην ώρα τους όλες τις τρέχουσες οφειλές τους. Αν η ρύθμιση εφαρμοζόταν τον Σεπτέμβριο που εξαγγέλθηκε, οι συνεπείς θα ήσαν πάνω από 3 εκατομμύρια (ο 1 στους 2 φορολογούμενους) αλλά οι εισπράξεις εσόδων θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση να προχωρησει στην ένταξή τους στη ρύθμιση.

Αντιθέτως όσοι (πονηρά φερόμενοι) κράτησαν ρευστότητα τριών μηνών επειδή δεν πλήρωναν την εφορία, μπορούν τώρα ευκολότερα να τακτοποιήσουν τις νέες οφειλές όπως απαιτεί η ρύθμιση, επωφελούμενοι από τις 100 δόσεις και τις απαλλαγές 20%-100% που προβλέπει το υπόλοιπο μέρος του ν.4305/2014 που θα παραμείνει ενεργό.

«Μακάρι να είχαμε λεφτά για να τους βάλουμε όλους»

Ετσι μέσα σε μόνο δύο μήνες, από τέλος Ιουνίου μέχρι τέλος Αυγούστου (όταν οι οφειλέτες αυξήθηκαν από 3,4 σε 3,6 εκατομμύρια) τα απλήρωτα νέα χρέη προς την Εφορία αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ - από τα 65,8 δισ. ευρώ στα 67,8 δισ. ευρώ. Τέλος Σεπτεμβρίου τα απλήρωτα χρέη στην εφορία ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 70 δισ. ευρώ (έφτασαν στα 75 μαζί με τα χρέη στα τελωνεία).

Αντίστοιχα και οι οι εισπράξεις φόρων στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφάνισαν υστέρηση 900 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων, ενώ έως και τον Ιούλιο σημείωναν …υπέρβαση 700 εκατ. ευρώ!

Κάπου εκεί φαίνεται πως χάθηκε η μάχη με την Τρόικα αφού οι συνομιλίες στο Παρίσι και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού γίνονταν με υπέρβαση εσόδων, ενώ σήμερα με έλλειμμα. Η «μαύρη τρύπα» των εσόδων φτάνει έτσι στο 1,5 δισ. ευρώ σε 3 μήνες, κάτι που προφανώς οφείλεται και στην καθυστέρηση εφαρμογής της ρύθμισης.

Για το λόγο αυτό, σημαίνων κυβερνητικός παράγοντας που εμπλέκεται στην υπόθεση επιχειρούσε να δικαιολογήσει την υπαναχώρηση της κυβέρνησης, λέγοντας πως «μακάρι να είχαμε έσοδα για να βάλουμε όλους στη ρύθμιση».

planet-greece.blogspot.com

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι