11 Σεπτεμβρίου του 2004 - Όταν όλη η Ελλάδα «πάγωσε»

Το επίμαχο όμως σημείο με αυτό το ελικόπτερο ήταν ότι μπορεί να ήταν αυτό που θα μετέφερε τότε τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαδιμήρ Πούτιν, στο πρώτο του ταξίδι προς το Άγιο Όρος, όπου θα επισκέπτονταν το ρωσικό μοναστήρι. 

Το βράδυ της Παρασκευής, 10 Σεπτεμβρίου 2004, ο Πούτιν βρισκόταν στην Τουρκία για επίσημη επίσκεψη. Είχε ήδη δει τον Ερντογάν και την επόμενη μέρα θα επισκέπτονταν το ρωσικό μοναστήρι ικανοποιώντας την από καιρό μεγάλη του επιθυμία να βαδίσει στα χώματα του Αγίου Όρους. 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Πούτιν που είχε σχεδιαστεί από την ελληνική πλευρά, προέβλεπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα έρχονταν στην Ελλάδα με ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ, που θα απογειωνόταν από την βάση της Ελευσίνας. Ήταν ένα από τα δυο ελικόπτερα που θα έρχονταν στο Άγιο Όρος με το άλλο, αυτό που θα μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Πέτρο τον Ζ. 

Ο Ρώσος μηχανικός «συμβούλεψε» τον Ρώσο πρόεδρο να ζητήσει αλλαγή του πτητικού μέσου ή να μην πάει καθόλου στο Άγιο Όρος. Τότε ο Πούτιν έκανε την σωστή «μανούβρα» στο ταξίδι του. Ζήτησε από τον προσωπικό του φίλο, Γιάννη Λατση, να του διαθέσει την προσωπική του θαλαμηγό και με αυτή απέπλευσε από τη Καλλίπολη της Τουρκίας όπου και βρίσκονταν και πήγε στο Άγιο Όρος.

Μόνο λίγο πριν την αποβίβασή του στο Άγιο Όρος, και ενώ στην Αθήνα περίμεναν την εντολή για το ελικόπτερο, ενημέρωσε ότι θα έφτανε ακτοπλοϊκώς εκεί. Ήταν ένα ισχυρό μήνυμα προς όλες τις πλευρές, ότι, είχε καταλάβει τι του ετοίμαζαν και ότι δεν είχε πέσει στην «παγίδα».

Έτσι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν βρέθηκε ποτέ στο μοιραίο ελικόπτερο καθώς ήξερε τι τον περίμενε. Να σημειώσουμε πως εδώ υπάρχει και άλλο ένα πολύ περίεργο στοιχείο. Οι πρώτοι που μετέδωσαν την πτώση του Σινούκ με τον Πατριάρχη ήταν το τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι, NTV, μισή ώρα περίπου πριν από τα ελληνικά ΜΜΕ.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν επίσης:
 
ο μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος,
ο μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος,
ο επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος,
ο αρχιμανδρίτης Αρσένιος, καθηγούμενος Ιεράς Μονής Μαχαιρά,
ο αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου,
ο διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος,
ο Γεώργιος Μαύρος, νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη,
ο Πάτροκλος Παπαστεφάνου, τεχνικός σύμβουλος του Πατριάρχη,
ο Γεώργιος Ξενουδάκης, σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη και δημοσιογράφος της εφημερίδας Τα Νέα,
ο Γεώργιος Παπαπέτρου, αδελφός του Πατριάρχη,
o Σπυρίδων Κουρσάρης, αστυνομικός της προσωπικής ασφαλείας του Πατριάρχη,
ο αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπασπύρου, διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ, ο ταγματάρχης (ΑΣ) Παναγιώτης Παπαναστασίου,
ο ανθυπασπιστής (ΤΧ) Στυλιανός Ράπτης,
ο αρχιλοχίας (ΤΧ) Παντελεήμων Χατζηβαγγάλης
και ο επιλοχίας (ΤΧ) Παναγιώτης Γολεγός.

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι