Κορονοϊός: Λύθηκε το «ιατρικό μυστήριο»; Γιατί «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες

Η Δρ Aditi Shastri δήλωσε ότι ο ιός προσκολλάται σε μια πρωτεΐνη που εμφανίζεται στους όρχεις.

Στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τον τρόπο επίδρασης του κοροναϊού στον ανθρώπινο οργανισμό, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο ιός καθυστερεί να αποβληθεί από τον ανδρικό οργανισμό.

Στην ιστοσελίδα MedRxiv του αμερικανικού Εργαστηρίου Cold Spring Harbor, ομάδα ειδικών ανάρτησαν κλινικά δεδομένα που φαίνεται να εξηγούν το ιατρικό «μυστήριο» του γιατί η νόσος COVID-19 «προτιμά» περισσότερο τους άνδρες.

Η έρευνα έγινε σε 68 άτομα με συμπτώματα COVID-19 στην Βομβάη, στην Ινδία. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός εκκαθάρισης του ιού από τον οργανισμό των ανδρών είναι βραδύτερος από αυτό των γυναικών.

Οι γυναίκες εκκαθάρισαν τον κορονοϊό ταχύτερα από τον οργανισμό τους απ' ό,τι οι άνδρες, Συγκεκριμένα, οι γυναίκες κατά μέσο όρο σε τέσσερις ημέρες, ενώ οι άνδρες σε έξι ημέρες.

Η Δρ Aditi Shastri, ογκολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore στο Μπρονξ και η μητέρα της, η Δρ Jayanthi Shastri, μικροβιολόγος στο Νοσοκομείο Kasturba για μολυσματικές ασθένειες στη Βομβάη, δήλωσε ότι ο ιός προσκολλάται σε μια πρωτεΐνη που εμφανίζεται σε υψηλά επίπεδα στους όρχεις.

Αυτή η πρωτεΐνη, γνωστή ως ένζυμο μετατροπής αγγειοτενσίνης 2, ή ACE2, υπάρχει στους πνεύμονες, το γαστρεντερικό σύστημα και την καρδιά εκτός από μεγάλες ποσότητες στους όρχεις.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι όρχεις μαζί με τους πνεύμονες και τους νεφρούς είναι μεταξύ των σημείων του σώματος με την υψηλότερη έκφραση του ACE2. Αντιθέτως, δεν ανιχνεύεται στον ωοθηκικό ιστό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι όρχεις μπορεί να χρησιμεύσουν ως «δεξαμενές» για τον ιό.

newsbomb.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι