Εφιάλτης χωρίς τέλος: Νέο τύπο κορονοϊού σε δύο είδη νυχτερίδας εντόπισε ομάδα Ινδών επιστημόνων

Νέοι τύποι παθογόνων κορωνοϊών βρέθηκαν και σε νυχτερίδες στην Ινδία.

Νέα ανησυχία προκαλεί ο εντοπισμός νέων ειδών κορωνοϊών σε νυχτερίδες στη Μιανμάρ και την Ινδία, την ώρα που η ανθρωπότητα βιώνει τον εφιάλτη της πανδημίας της Covid-19.

Οι έξι κορωνοϊοί που εντοπίστηκαν στη Μιανμάρ ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τον SARS-CoV-2, αλλά δεν συνδέονται στενά από γενετική άποψη με την τρέχουσα πανδημία, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμή τον θάνατο άνω των 134.000 ανθρώπων σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Εντοπίστηκαν σε τρία διαφορετικά είδη νυχτερίδων στη Μιανμάρ. Από τον Μάιο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο του 2018 οι επιστήμονες συνέλεξαν περισσότερα από 750 δείγματα από σάλια και περιττώματα νυχτερίδων, τα ανέλυσαν και τα συνέκριναν με δείγματα γνωστών κορωνοϊών και ταυτοποίησαν για πρώτη φορά έξι νέους, καθώς και έναν που είχε βρεθεί σε άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά ποτέ μέχρι τώρα στη Μιανμάρ.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές του αμερικανικού National Zoo and Conservation Biology Institute του Smithsonian, θα χρειαστούν κι άλλες μελέτες για να προσδιοριστεί αν οι κορωνοϊοί αυτοί «έχουν δυναμικό μετάδοσης μεταξύ διαφόρων ειδών». Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση PLOS ONE, θα βοηθήσουν στην κατανόηση της ποικιλίας των κορωνοϊών σε νυχτερίδες και στις παγκόσμιες προσπάθειες ανίχνευσης, πρόληψης και αντίδρασης σε μολυσματικές ασθένειες, που μπορεί να απειλήσουν τη δημόσια υγεία. «Οι ιογενείς πανδημίες μας υπενθυμίζουν πόσο στενά συνδέεται η ανθρώπινη υγεία με την υγεία της άγριας πανίδας και του περιβάλλοντος», τόνισε ο Μαρκ Βαλιτούτο, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης.

Νέοι τύποι παθογόνων κορωνοϊών βρέθηκαν και σε νυχτερίδες στην Ινδία

Στο μεταξύ ερευνητές στην Ινδία εντόπισαν παθογόνους κορωνοϊούς σε δύο είδη νυχτερίδων. Μελέτη του Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (ICMR) βρήκαν στελέχη κορωνοϊών, διαφορετικών από τον Sars-CoV-2 στα είδη Rousettus και Pteropus – γνωστά κοινώς ως φρουτονυχτερίδες -. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κορωνοϊοί αυτοί μπορούν να μεταδοθούν σε ανθρώπους.

Η μελέτη του ICMR,που διεξήχθη σε συνεργασία με ομάδα εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Ινστιτούτου Ιολογίας της Ινδίας, βασίζεται σε δείγματα που ελήφθησαν από νυχτερίδες σε δάση των νότιων πολιτειών της χώρας καθώς και σε πολιτεία στα δυτικά Ιμαλάϊα μεταξύ του 2018 και του 2019.

 iefimerida.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι