Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για καραντίνα: Αν δεν διατηρηθεί η ροή τροφίμων.. έρχεται πείνα

Τα παγκόσμια αποθέματα φαγητού παραμένουν ισχυρά, ωστόσο το πρόβλημα βρίσκεται στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προειδοποιεί ότι είναι απολύτως απαραίτητη η διεθνής συνεργασία και οι συμφωνίες για τον εφοδιασμό ώστε να διατηρηθεί η ροή στην παγκόσμια αγορά τροφίμων. Ο κοροναϊός απειλεί τον κόσμο μας όπως τον γνωρίζουμε, όμως δεν πρέπει και εμείς να κάνουμε τη δουλειά του ευκολότερη, προειδοποιεί ο οργανισμός.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι πολιτικές των lockdown σχεδιάστηκαν με στόχο τη διατήρηση της υγείας και της ζωής. Ωστόσο, μια ανεπιθύμητη παρενέργεια των μέτρων ενδέχεται να είναι η περαιτέρω αύξηση της πείνας, πιθανώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε αντίθεση με την κρίση του 2007/2008 και παρά τα δημοσιεύματα για άδεια ράφια στο σούπερ μάρκετ, ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή δεν είναι οι άμεσες ελλείψεις. Τα παγκόσμια αποθέματα φαγητού παραμένουν ισχυρά. Το πρόβλημα βρίσκεται στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ρυθμίσεις της καραντίνας και η μερική παύση της λειτουργίας των λιμανιών δημιουργούν καθυστερήσεις και προβλήματα στην βιομηχανία των εξαγωγών διά θαλάσσης. Εν μέσω περιορισμών των συνόρων, το ίδιο ισχύει και για τις οδικές μεταφορές.

Επικείμενα προβλήματα και στην αγροτική παραγωγή

Η ανησυχία δεν σχετίζεται μόνο με τα άμεσα αναλώσιμα. Οι περιορισμοί των μεταφορών ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά την μεταφορά φυτοφαρμάκων, κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων αγροτικών εφοδίων. Ταυτόχρονα τα κλειστά εστιατόρια και οι σπανιότερες επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ συνεπάγονται πτώση της ζήτησης, πράγμα που εντέλει θα οδηγήσει και σε μείωση της προσφοράς.

Στη Δύση, η μειωμένη μετακίνηση των εργαζομένων απειλεί να παρεμβληθεί στις αγροτικές διαδικασίες, αφήνοντας την παραγωγή να σαπίζει στα χωράφια και στερώντας τους εργάτες από τα προς το ζην τους. Στην Αφρική, κατά τη διάρκεια της κρίσης του Έμπολα, η παραγωγή τροφίμων μειώθηκε κατά 12%.

Ακριβώς όπως συμβαίνει και στη σφαίρα της δημόσιας υγείας, όπου οι επιπτώσεις του ιού γίνονται εμφανείς εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη, οι σωρευτικές επιπτώσεις μιας τέτοιας αναταραχής των αγορών μπορεί να μην φαίνονται δραματικές αυτή τη στιγμή, όμως είναι πιθανό να γίνουν ορατές ήδη από αυτό το μήνα. Στις δυτικές χώρες, οι κάτοικοι μπορεί να είναι σε θέση να επιβιώσουν για μερικούς μήνες χωρίς εισαγόμενα προϊόντα. Ωστόσο, στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αυτό μπορεί να σημαίνει πως αμέτρητα παιδιά θα πεινάσουν σε τέτοιο βαθμό, ώστε η ασιτία να τους προκαλέσει μόνιμες βλάβες.

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κυβερνήσεις, ακόμη και αν θέτουν σε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, πρέπει να κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν ανοιχτούς τους εμπορικούς δρόμους και να τροφοδοτήσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από hellas-now.com

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι