«Ας σιγήσουν τα όπλα» – Ζητούν εδώ και τώρα παγκόσμια ειρήνη οι «σωτήρες των λαών» [Βίντεο]

Ποιοι θέλουν έναν απολύτως ελεγχόμενο κόσμο δίχως τους καταστρεπτικούς και κυρίως απρόβλεπτους πολέμους.

Στα αποτελέσματα της έκκλησης για άμεση εκεχειρία σε όλο τον κόσμο, που απηύθυνε πριν από δέκα μέρες, με στόχο να ενισχυθεί η διπλωματική δράση, να δημιουργηθούν οι συνθήκες παροχής σωτήριας βοήθειας και να δοθεί ελπίδα σε περιοχές που είναι ανάμεσα στις πιο ευάλωτες στην πανδημία COVID-19, αναφέρεται σε μήνυμά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ειδικότερα, είπε πως ένας σημαντικός αριθμός αντιμαχόμενων μερών έχουν αποδεχτεί την έκκληση.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες λεπτομέρειες που έκανε γνωστές ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε αυτά περιλαμβάνονται αντιμαχόμενα μέρη των εξής χωρών: του Καμερούν, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, της Κολομβίας, της Λιβύης, της Μιανμάρ, του Νότιου Σουδάν, της Ουκρανίας, του Σουδάν, της Συρίας, της Υεμένης και των Φιλιππινών.

Ωστόσο, δαιπιστώνει πως υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ των διακηρύξεων και πράξεων, μεταξύ της μετατροπής των λόγων σε ειρήνη επί τόπου αλλά και στις ζωές των ανθρώπων, αλλά και τεράστιες δυσκολίες στην εφαρμογή καθώς οι συγκρούσεις μαίνονται για χρόνια, η δυσπιστία είναι έντονη, με πολλούς καταστροφικούς παράγοντες και πολλές υποψίες.

Αναγνώρισε ότι τα οποιαδήποτε αρχικά κέρδη είναι εύθραυστα και εύκολα ανατρέψιμα και επισήμανε ότι στις περισσότερες των πιο κρίσιμων καταστάσεων, δεν έχουμε δει περιορισμό του πολέμου ενώ ορισμένες συγκρούσεις έχουν ενταθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη για θαρραλέες διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές τις προκλήσεις και έστειλε το μήνυμα πως «για να σιγήσουν τα όπλα, πρέπει να υψώσουμε τις φωνές μας για ειρήνη».

Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στη Συρία, όπου έχουν καταγραφεί πλέον οι πρώτοι θάνατοι από κορωνοϊό, είπε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ κάνει έκκληση για «ολοκληρωτική και άμεση» εκεχειρία σε όλη τη χώρα για να επιτραπεί μια γενικευμένη δράση κατά του COVID-19 και προσέθεσε:

«Η εκεχειρία στο Ιντλίμπ που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων από την Τουρκία και την Ρωσική Ομοσπονδία κρατάει. Είναι όμως απαραίτητο να εφαρμοστεί μια μόνιμη πανεθνική εκεχειρία ώστε να επιτραπεί η επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους αυτούς που υποφέρουν την τελευταία δεκαετία».

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρει ότι η κυβέρνηση και ο Εθνικός Στρατός καλωσόρισαν τις εκκλήσεις για τερματισμό του πολέμου.

Ωστόσο, σημειώνει, οι συγκρούσεις έχουν κλιμακωθεί δραματικά σε όλα τα μέτωπα παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες αποτελεσματικής αντιμετώπισης του COVID-19 και ζητεί από «τα δύο μέρη, και από όσους είναι έμμεσα ή άμεσα εμπλεκόμενοι στη σύγκρουση, να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον της απειλής του COVID-19, να διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να πραγματοποιήσουν την εκεχειρία που συζητούσαν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Εστιάζοντας στις συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού, ο Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει πως ιός έχει αποδείξει πόσο εύκολα μπορεί να κινηθεί μεταξύ των συνόρων, να καταστρέψει χώρες και να γκρεμίσει ζωές και προειδοποιεί ότι «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα».

Στην κατεύθυνση αυτή, διαμηνύει πως πρέπει να κάνουμε ο,τιδήποτε είναι δυνατό για να βρούμε την ειρήνη και την ενότητα που χρειάζεται απεγνωσμένα ο κόσμος μας για να καταπολεμήσει τον COVID-19 και προσθέτει:

«Πρέπει να κινητοποιήσουμε κάθε ίχνος ενέργειας για να τον νικήσουμε».

Όλα τα παραπάνω ακούγονται πολύ…ουτοπικά.

Ωστόσο πόσο «ειλικρινείς υποσχέσεις» υπέρ των ανθρώπων μπορούν να ειπωθούν από εκείνους που αποτελούν τα μεγαλύτερα τσιράκια της Νέας Τάξης επί της Γης;

Το μέλλον που ονειρεύονται είναι ένα μέλλον με μία απόλυτα ελεγχόμενη ανθρωπότητα που θα επιζητάει να ζει μέσα στη μιζέρια που θα της προσφέρει…απλόχερα το παγκόσμιο κράτος.

Δείτε το διπλό μήνυμα του Γ.Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ προς την υφήλιο, που σε διάστημα μερικών μόλις ημερών ζητά επίμονα παγκόσμια εκχειρία:

«Ήρθε η ώρα να θέσουμε τις ένοπλες διαμάχες σε απαγόρευση κυκλοφορίας και να επικεντρωθούμε στον αληθινό αγώνα της ζωής μας.

Στα αντιμαχόμενα μέρη λέω:

Βάλτε στην άκρη τη δυσπιστία και την έχθρα. Σταματήστε τις εχθροπραξίες. Σιωπήστε τα όπλα, σταματήστε τους βομβαρδισμούς, τερματίστε τις αεροπορικές επιθέσεις.

Αυτό είναι κρίσιμο. Για να συμβάλλουμε στη δημιουργία σωτήριων διαδρόμων για ανθρωπιστική βοήθεια. Για να ανοίξουμε ένα πολύτιμο παράθυρο στη διπλωματία. Για να φέρουμε ελπίδα σε περιοχές που είναι περισσότερο ευάλωτες στον COVID-19.

Αυτό θα το κάνουμε με την κατάπαυση των εχθροπραξιών παντού. Τώρα».

(φωτο:video screenshot)

el.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι