Τα τούνελ του τρόμου: Ο υπόγειος πόλεμος κάτω από τη Γάζα [Βίντεο]


Πρόκειται για την επιχείρηση καταστροφής ενός τεράστιου συστήματος από σήραγγες το οποίο εκτείνεται από τη Λωρίδα της Γάζας μέχρι το Ισραήλ. Αυτό που Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου το έχει χαρακτηρίσει «η τρομοκρατία των τούνελ».


Είναι το πιο εφιαλτικό σενάριο για την ισραηλινή κυβέρνηση: Υπό την κάλυψη του σκότους οπλισμένοι Ισλαμιστές βγαίνουν από μια τρύπα στο έδαφος πίσω τους, στην πλάτη της ισραηλινής ασφάλειας των συνόρων και χτυπούν αμάχους και στρατιωτικούς.

Σήραγγα με ντους και μπανιέρα

Ώπως αναφέρει το cretablog το πρωί η Χαμάς ζήτησε από τους κατοίκους των περιοχών κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Λίγο αργότερα, όπως ανέφερε ο ισραηλινός στρατός, δέκα παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν αφού είχαν περάσει μέσα από δύο σήραγγες στο ισραηλινό έδαφος. Το Σάββατο μέσα από τις σήραγγες είχαν διεισδύσει μαχητές της Χαμάς και σκότωσαν δύο Ισραηλινούς στρατιώτες.

Σήμερα, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο. Σε αυτό, διακρίνονται όπως λέει μέλη της Χαμάς να μάχονται με τους ισραηλινούς στρατιώτες και στη συνέχεια να προσπαθούν να δραπετεύσουν πάλι πίσω στο τούνελ.

Ο στρατός του Ισραήλ έχει βάσιμες υποψίες ότι υπάρχουν δεκάδες τέτοιες σήραγγες κατά μήκος της στενής παράκτιας λωρίδας. Το σύστημα των τούνελ δεν χρησιμοποιείται μόνο για τις αθέατες διέλευσεις των συνόρων, αλλά σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και ως ένα «εργαστήριο για την κατασκευή των πυραύλων της Χαμάς». Είναι εξοπλισμένα με τηλέφωνα και ηλεκτρικά καλώδια και χρησιμοποιούνται για επιθέσεις και απαγωγές.

Σύμφωνα με την Washington Post η μεγαλύτερη σήραγγα που ανακάλυψε ο Ισραηλινός στρατός ήταν τον Οκτώβριο του 2013 ανατολικά της Γάζας.

Ήταν τόσο καλά εξοπλισμένο που βρέθηκε αφθονία από μπισκότα, γιαούρτι και πολλά τρόφιμα που θα έδιναν την δυνατότητα σε κάποιους να μείνουν εκεί για αρκετούς μήνες. Σύμφωνα με έκθεση του ισραηλινού στρατού τα τελευταία δύο χρόνια η Χαμάς έχει ξοδέψει σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια και 800 τόνους μπετόν για την κατασκευή αυτού του υπόγειου δικτύου. Σε ένα άλλο βίντεο, οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι βρήκαν μέσα σε μια σήραγγα ακόμη και ένα ντους με μπανιέρα!

Μέχρι 20 πόδια κάτω από το έδαφος

«Η επιχείρηση για την καταστροφή αυτών των τούνελ μπορεί να διαρκέσει χρόνια», δήλωσε ένα πρώην μέλος της ισραηλινής ηγεσίας του στρατού. Το σύστημα είναι το καμάρι της Χαμάς, που της επιτρέπει, «να μετακινούνται για τις επιθέσεις τους στο έδαφος του Ισραήλ». Σύμφωνα με τον Ισραηλινό εμπειρογνώμονα Daniel Nisman οι σήραγγες επιτρέπουν στη Χαμάς, «να ντέχει συγκρούσεις εβδομάδων με τον ισραηλινό στρατό».

Η μεγαλύτερη σήραγγα, που το Ισραήλ έχει ανακαλύψει ήταν τον περασμένο Μάρτιο και βρισκόταν εκατοντάδες μέτρα βαθιά στη γη.

Μέσα από αυτό το δίκτυο οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι οι Παλαιστίνιοι τροφοδοτούνται με τρόφιμα, προϊόντα καθημερινής χρήσης και βέβαια όπλα. Άλλωστε πολύ συχνά οι κάτοικοι στο νότιο Ισραήλ αναφέρουν ότι τη νύχτα ακούνε τον θόρυβο των γεωτρήσεων.

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι