Αντί να του τρίξουν τα δόντια η Ευρωπαϊκή Ένωση του στέλνει ραβασάκια

Του… στέλνουν ραβασάκια, αντί να του τρίξουν τα δόντια – Και πολεμικά πλοία στην ΑΟΖ στέλνει ο Σουλτάνος να φυλάνε τα τρυπάνια.

Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνει πολεμικά πλοία για να θωρακίσουν την ασφάλεια του «Πορθητή», που διενεργεί γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται ανίκανη να προστατέψει τα σύνορα της.

Η αντίδραση των Βρυξελλών περιορίζεται στα …ραβασάκια που στέλνει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στην Άγκυρα, στα οποία διατυπώνει την ανησυχία για τις εξελίξεις και τίποτα περισσότερο.

Το Συμβούλιο επιδίδεται σε ένα ευχολόγιο καλώντας την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από ενέργειες που μπορεί να πυροδοτήσουν ένταση.

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, παριστάνοντας τους παρατηρητές, υπόσχονται να παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, έτοιμοι αν χρειαστεί να αντιδράσουν κατάλληλα.

Όπως όλοι αντιλαμβάνονται, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Στην ανακοίνωση μιλάει γενικά και αόριστα, την ώρα που τα πραγματικά γεγονότα δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες.

Οι Τούρκοι προχώρησαν σε εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ, κάνουν παράνομα γεωτρήσεις, ενώ μεταφέρουν στην περιοχή πολεμικά πλοία και δεύτερο ερευνητικό σκάφος.

Η ανακοίνωση του Γενικού Συμβουλίου αποκαλύπτει την απόλυτη αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατέψει τα σύνορά της. Όσοι έτρεφαν ψευδαισθήσεις ότι οι Βρυξέλλες θα αντιδρούσαν αποφασιστικά, βάζοντας στη θέση του τον σουλτάνο, απατήθηκαν οικτρά.

Η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να εισβάλει σε ευρωπαϊκό έδαφος, χωρίς να αντιμετωπίσει καμία απολύτως συνέπεια.

Αυτό που συνέβη στην Κύπρο μπορεί να συμβεί αύριο στην Ελλάδα. Γι’ αυτό θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε να υπερασπιστούμε μόνοι μας την εδαφική μας ακεραιότητα όταν χρειαστεί και να μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις για βοήθεια από μια Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι πεθαμένη στην κυριολεξία αφού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε την τουρκική προκλητικότητα.

Αναστασιάδης: Πιστεύω πως η ΕΕ θα στείλει πιο ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία

Αισιόδοξος ότι η ΕΕ θα στείλει πιο ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

«Είμαι αισιόδοξος ότι η ΕΕ θα στείλει πιο ηχηρά μηνύματα από αυτά που έχει σταλεί μέχρι σήμερα και αυτός είναι ο στόχος μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Λευκωσία.

Για την πιθανότητα η Κύπρος να ασκήσει βέτο, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα υπάρξει ο κατάλληλος χειρισμός ανάλογα με τις εξελίξεις.

Δορυφορικές φωτογραφίες

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στην Κύπρο οι δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν το γεωτρύπανο της Τουρκίας «Πορθητής» να πλέει δυτικά της Πάφου.

Χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι το τουρκικό γεωτρύπανο άρχισε τη γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου, την ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στις εικόνες που ελήφθησαν από δορυφόρο στις 16 Ιουνίου 2019, δυτικά της Πάφου και δημοσιεύτηκαν από τον λογαριασμό Image Sat Intl στο Twitter, διακρίνεται μέσα από τα σύννεφα ο Πορθητής να κινείται κοντά στην Πάφο, συνοδευόμενο από την πολεμική φρεγάτα «Barbaros».

Από τις συγκεκριμένες συντεταγμένες προκύπτει ότι ο Πορθητής -μαζί με το Barbaros- πλησίασε στα 50 με 60 χλμ. τις ακτές της Πάφου.

Σημειώνεται πως ο ίδιος λογαριασμός είχε δημοσιεύσει και στις 16 Μαΐου δορυφορική φωτογραφία του Πορθητή 80 χιλιόμετρα ανοιχτά της Κύπρου.

Τουρκία: Στα 3.000 μέτρα η γεώτρηση του Πορθητή

Στα 3.000 μέτρα βρίσκεται η γεώτρηση του γεωτρύπανου Πορθητής (Φατίχ), δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει ολοκληρώσει την εργασία του στο «Finiki 1».

Ανακοίνωσε επίσης ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, «Γιαβούζ», ξεκινάει την Πέμπτη για το σημείο γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα ξεκινήσει εργασίες αρχές Ιουλίου.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο «Ανατολού», από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας των χωρών των G20, o Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι το γεωτρύπανο «Φατίχ» (Πορθητής) συνεχίζει τη γεώτρησή του στο Finike 1, αναφέροντας ότι το βάθος του νερού εκεί είναι 2.300 μέτρα περίπου.

«Αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 3 χιλιάδες (μέτρα). Στόχος είναι να φτάσει 5 με 5.500 χιλιάδες μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Έχουμε περίπου 100-120 μέρες δουλειάς. Μέχρι τέλη Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στον στόχο μας», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι από την αρχή λένε πως δεν υπάρχει εγγύηση για τίποτα.

«Χωρίς να κάνουμε γεώτρηση δεν υπάρχει δυνατότητα να γνωρίζουμε τι υπάρχει. Διατηρούμε την ελπίδα μας ασφαλώς κι εκεί. Αυτοί που προσπαθούν να πετάξουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου, αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν μπορούν να το εκφράσουν», είπε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Ανέφερε περαιτέρω ότι θα στηρίξουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο μέχρι τέλους και στηρίζουν τον ίσο διαμοιρασμό.

Πρόσθεσε ότι συνεχίζουν όλες τις εργασίες τους με βάση το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουν και από δω και πέρα με αποφασιστικότητα. «Και το δεύτερό μας πλοίο είναι έτοιμο σχεδόν. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι εργασίες αναβάθμισής τους στο ναυπηγείο. Θα το αποχαιρετήσουμε την Πέμπτη. Αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στην περιοχή που η ΤΔΒΚ μας έχει αδειοδοτήσει», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι για τη διακρίβωση αυτών των περιοχών έχουν γίνει λεπτομερείς εργασίες, προσθέτοντας ότι είναι μια καθαρά τεχνολογική επιχείρηση.

Επανέλαβε ότι τα δύο αυτά γεωτρύπανα είναι από τα 15-16 στον κόσμο που έχουν αυτές τις ιδιότητες και ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται σε μεγάλο βαθμό από ντόπιο προσωπικό και όσο προχωρούν το ντόπιο προσωπικό αυξάνεται.

Τέλος, ο κ. Ντονμέζ είπε ότι αυτή τη στιγμή το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» (Barbaros) βρίσκεται νοτίως του νησιού συνεχίζοντας τις έρευνές του.

Για το «Ορούτζ Ρέις» που το έχουν νοικιάσει, ανέφερε ότι εργάστηκε για κάποιο διάστημα στη Μαύρη Θάλασσα και τώρα διεξάγει έρευνες στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Τσίπρας σε Τουσκ: Να επιβληθούν τώρα κυρώσεις στην Τουρκία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί Πέμπτη και Παρασκευή.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει το διήμερο 20-21 Ιουνίου, να καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπλέον, τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Bloomberg: Πάγωμα των συζητήσεων για την τελωνειακή ένωση

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία αναμένεται να στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλώντας με αντίποινα την Τουρκία για τις εξορυκτικές της δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Bloomberg».

Νωρίτερα, το πρακτορείο «Reuters» μετέδιδε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα περιοριστεί σε μια απλή προειδοποίηση προς την Άγκυρα και όχι σε συγκεκριμένες κυρώσεις, όπως ζητούν Λευκωσία και Αθήνα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχέδιο ανακοινωθέντος του οποίου έλαβε γνώση το Bloomberg, οι κυβερνήσεις των μελών της ΕΕ θα διακηρύξουν ότι θα παγώσουν τις διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ενώ θα επαναλάβουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα. Επίσης, η ΕΕ θα αποστείλει το μήνυμα ότι ενδέχεται να υπάρξει κλιμάκωση, καθώς «η Ένωση είναι έτοιμη να απαντήσει υποστηρίζοντας πλήρως την Κύπρο», εφόσον συνεχιστούν οι γεωτρήσεις.

Το σχέδιο πρόκειται να υποβληθεί σήμερα προς έγκριση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, διπλωμάτες σημείωναν ότι η Λευκωσία επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση.

Κατά μία ευρωπαϊκή πηγή, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων, εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις, ιδίως τη γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Το θέμα μπορεί να αφορά την ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην Ένωση.

Σημειώνεται πως η διένεξη της Άγκυρας με την Κύπρο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά διαφωνιών της ΕΕ με την Τουρκία σε τομείς όπως το κράτος δικαίου και η ποιότητα της δημοκρατίας.

Παρά τις εντάσεις, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι πολύ προσεκτικές να μην τραυματίσουν μια σχέση που κρατά εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες σε τουρκικό έδαφος και μακριά από την Ευρώπη.

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών πιθανότατα θα αναβάλουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Παρά τις πιέσεις που ασκούν οι κυβερνήσεις χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί θα αναφέρουν ότι προτίθενται να επανεξετάσουν το ζήτημα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.

Πάιατ: Η Τουρκία να σταματήσει τις προβοκατόρικες ενέργειές της

Με ένα σαφές «μήνυμα» προς την Άγκυρα έφτασε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στη στρατιωτική αεροπορική βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκι Μαγνησίας, προκειμένου να παραστεί στην επίσημη τελετή εντάξεως των 10 μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D/SD Chinook και 70 OH-58D Kiowa Warrior, που παρελήφθησαν αμφότερα από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού.

O Αμερικανός Πρεσβευτής στο Στεφανοβίκι κάλεσε την Τουρκία «να σταματήσει αμέσως τις προβοκατόρικες ενέργειες και να επιστρέψει στο διάλογο».

 kontranews.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι