Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ΗΠΑ θα "τελειώσουν" τον Ερντογάν στις 27 Νοεμβρίου;

Οι ΗΠΑ θα "τελειώσουν" τον Ερντογάν στις 27 Νοεμβρίου;

Σάλο έχει προκαλέσει στην Τουρκία η δίκη στις ΗΠΑ του "τραπεζίτη του Ερντογάν", Ρεζά Ζαράμπ (Reza Zarrab ή Ριζά Σαράφ -Rıza Sarraf), η καταδίκη του οποίου μπορεί να έχει τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές συνέπειες.

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδηγεί το κόμμα του και ολόκληρη την Τουρκία στο χάος» γράφει ο δημοσιογράφος Χασάν Τσεμάλ σε άρθρο του στην τουρκική ιστοσελίδα T24, αναφέροντας ότι ο Ζαράμπ στοιχειώνει το Προεδρικό Μέγαρο σαν φάντασμα και προσθέτει ότι οι πολιτικές και οικονομικές προσδοκίες χειροτερεύουν καθημερινά για τον Πρόεδρο Ερντογάν, λόγω του ότι τα ηχογραφημένα αρχεία που ήρθαν στο φως κατά την έρευνα της 17ης-25ης Δεκεμβρίου θα περιληφθούν στο κατηγορητήριο.

Για την ιστορία, ο Ρεζά Ζαράμπ, ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας, συνελήφθη στο Μαϊάμι πέρσι τον Μάρτιο, επειδή παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ απαίτησαν την έκδοση του πρώην υπουργού Οικονομίας Μεχμέτ Ζαφέρ Καγκλαγιάν και στελεχών της κρατικής τράπεζας της Τουρκίας Halkbank για ύποπτες συμπαιγνίες με τον Ζαράμπ. Στόχος των κατηγορουμένων, σύμφωνα με τους Αμερικάνους ήταν να να μεταφέρουν παράνομα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, για λογαριασμό της Τεχεράνης.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Ζαράμπ φέρεται να δωροδόκησε Τούρκους αξιωματούχους, ενώ μια πληθώρα καταγεγραμμένων τηλεφωνικών συνομιλιών υποδεικνύει ότι ο Ζαράμπ έλαβε βοήθεια από υπουργούς, γιους υπουργών, τραπεζίτες και γραφειοκράτες του τουρκικού Δημοσίου.

Εάν ο Ζαράμπ ομολογήσει ή καταδικαστεί από τα αμερικανικά δικαστήρια (η δίκη του οποίου ξεκινά στις 17 Νοεμβρίου), τότε σύμφωνα με αναλυτές, ξεκινάει η "ελεύθερη πτώση" της τουρκικής οικονομίας με το πιθανότερο σενάριο να είναι η επιβολή ενός υπέρογκου προστίμου στην κρατική τράπεζα Halkbank, το οποίο μπορεί να βλάψει όλο το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας έχοντας υπόψη παράλληλα ότι η λίρα "κατρακυλά" στις διεθνείς αγορές και αποδυναμώνεται έναντι του δολαρίου, ενώ οι διάφοροι παραγωγικοί κλάδοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την πληρωμή των χρεών τους.

Ο Ερντογάν, φοβούμενος για τις ακραίες συνέπειες του παραπάνω σεναρίου, είχε πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις για την απαλλαγή του Ζαράμπ ή την έκδοσή του στα τουρκικά δικαστήρια. Μάλιστα, ο ίδιος είχε μιλήσει για αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο Τραμπ.

«Προς το παρόν, είναι αδύνατο να αξιολογηθούν οι κατηγορίες στο πλαίσιο του ποινικού δικαίου αλλά σίγουρα στρέφονται εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας» είχε δηλώσει τότε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης προσθέτοντας ότι:

«Δεν αποφασίσαμε να επιβάλουμε κυρώσεις στο Ιράν. Έχουμε διμερείς δεσμούς με το Ιράν, ιδιαίτερα ευαίσθητες σχέσεις» και τονίζοντας ότι αυτό το είχε πει και στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όταν ακόμα οι κυρώσεις ήταν σε ισχύ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναθεωρήσουν αυτή την απόφαση που πήραν να προσάψουν κατηγορίες».

Πηγή

{ampz:inside_item}
© 2020 www.Pyli-Apokalypseis.com - Όροι Χρήσης