Εξελίξεις πολεμικού χαρακτήρα λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο

Οι Τούρκοι φέρονται να έχουν αποφασίσει ότι θα κάνουν κινήσεις αναλόγως πως θα προχωρούν οι σχεδιασμοί στο πεδίο των ερευνών και γεωτρήσεων.

Εξελίξεις πολεμικού χαρακτήρα λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο σύμφωνα με νέες  πληροφορίες των κυπριακών υπηρεσιών πληροφοριών με την βοήθεια και του Ισραήλ οι οποίες αφορούν τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν στην περιοχή .

Πρόκειται για «παιχνίδι» για πολύ σκληρά νεύρα ενόψει των τουρκικών σχεδίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα έχει αποφασίσει να προβεί άμεσα σε κινήσεις ανάλογα των εξελίξεων που θα σημειώνονται σε σχέση με τις έρευνες των εταιρειών, αλλά και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Με λίγα λόγια , οι Τούρκοι φέρονται να έχουν αποφασίσει ότι θα κάνουν κινήσεις στη σκακιέρα αναλόγως και πως θα προχωρούν οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πεδίο των ερευνών και γεωτρήσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε πρώτη φάση οι Τούρκοι θα εγκαταστήσουν πλατφόρμα στην περιοχή του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα με στόχο να τρυπήσουν.

Πηγές αναφέρουν πως κατά τις έρευνες που διεξήγαγε το Μπαρμπαρός, έγινε περισυλλογή σεισμικών δεδομένων που φέρουν την περιοχή βορείως και νοτίως του Αποστόλου Ανδρέα να διαθέτει εκ πρώτης όψεως κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι ο λεγόμενος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας του ψευδοκράτους, Σουνάτ Ατούν, ισχυρίσθηκε πρόσφατα πως υπάρχει πετρέλαιο και αέριο στα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως πρόθεση της Άγκυρας είναι η πλατφόρμα να κινηθεί και στο τεμάχιο 6, στο οποίο δραστηριοποιούνται ως γνωστόν η γαλλική ΤΟΤΑL και η ιταλική ΕΝΙ.

Ξένες διπλωματικές πηγές σημείωναν πως η Τουρκία δεν έχει επιλογή παρά να είναι προσεκτική καθώς οι όποιες κινήσεις γίνουν από μέρους της δεν θα στρέφονται μόνο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και εναντίον των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ.

Είναι δε γνωστό ότι πίσω από τις εταιρείες βρίσκονται κράτη και μάλιστα ισχυρά, τα οποία δεν μπορεί η Άγκυρα να αγνοήσει. 

Υπενθυμίζουμε όμως ότι σε μυστική συνεδρίαση στο μέγαρο του Τούρκου σουλτάνου πριν μερικούς μήνες , αποφασίστηκε, παρουσία της ανωτάτης  στρατιωτικής ηγεσίας , η κλιμάκωση των κινήσεων της τουρκικής πλευράς με χρήση της πλατφόρμας, και ακόμα και αν απαιτηθεί η πολεμική εμπλοκή για πιστοποιηθούν τα τουρκικά συμφέροντα .

Όλα αυτά απορρέουν σαφώς και από την κίνηση της Κύπρου «με την κατάθεση συντεταγμένων για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για τη βόρεια περιοχή της εμπλέκοντας και την μόνη  παράκτια χώρα, την Τουρκία».

Πρακτικά αυτό σήμανε  ότι εμπράκτως ασκούμε δικαιώματα ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο δημιουργώντας τετελεσμένο και ενώνοντας τις ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου.

Οι Τούρκοι αυτό ακριβώς θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία, δηλαδή την δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων στην κυπριακή ΑΟΖ από πλευρά της Κύπρου και να επιβάλλουν τα δικά τους συμφέροντα.

Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ φαίνεται να ανοίγουν και νέο μέτωπο με τον Ερντογάν ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για το σύνολο του πολιτικού κόσμου στις ΗΠΑ.

Πηγή

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι