Οι δίκες περίπου 3000 μελών του IS στη χριστιανική πόλη Qaraqosh του Βορείου Ιράκ

Η Ιρακινή κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει τη νομιμότητα στις περιοχές που έχουν απελευθερωθεί από το Islamic State προκειμένου να αποφύγει τις αποσχιστικές τάσεις των Κούρδων αλλά και να μπορέσει να σταθεί σαν κράτος ξανά.

Η Ιρακινή κοινωνία όμως δε μπορεί να γιατρέψει τις πληγές ενός πολέμου που αφενός δεν έχει τελειώσει και αφετέρου έχει διαλύσει το κράτος αλλά και τις κοινωνικές δομές.

Από τον Συνταγματάρχη (ε.α.) Κωνσταντίνο Τσιάκαλο

Η συντριπική ήττα των δυνάμεων του Islamic State (IS) στο βόρειο Ιράκ από τις Ιρακινές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τον αμερικανικό στρατό, είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη πολλών αιχμαλώτων.

Περίπου 3000 πολεμιστές του IS βρίσκονται ήδη σε στρατόπεδα περιμένοντας να δικαστούν. Ήδη δύο δικαστήρια έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό στη χριστιανική πόλη του Qaraqosh η οποία ανακαταλήφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τις Ιρακινές – Αμερικανικές δυνάμεις και η οποία βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης.

Σε καθημερινή βάση, δικάζονται περίπου περίπου 40 – 50 περιπτώσεις και οι δίκες διαρκούν σχεδόν ολόκληρη την ημέρα. Πολλές οργανώσεις που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταγγείλει τις δίκες αυτές ως παρωδίες, καθώς όλες καταλήγουν σε θανατική καταδίκη των κατηγορουμένων δι’ απαγχονισμού, σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3 του αντιτρομοκρατικού νόμου της Ιρακινής Δημοκρατίας του 2005.

Οι κατηγορούμενοι, νέοι άνθρωποι ηλικίας από 19 – 26 ετών οι περισσότεροι, δηλώνουν και περιγράφουν στα δικαστήρια τον τρόπο που εκπαιδεύονταν τόσο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις όσο και στα θέματα του Ισλαμικού νόμου καθώς και τους όρκους που έδιναν για πλήρη πίστη και υποταγή στον αρχηγό του IS Abu Bakr al-Baghdadi και στο χαλιφάτο. Με ένα μέσο μισθό που δεν ξεπερνούσε τα 150 USD το μήνα.

CCA 8816 1

Από την άλλη πλευρά το Human Rights Watch (HRW) (Παρατήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) βρήκε πολλές αποδείξεις πως κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μοσούλη, πολλοί Ιρακινοί στρατιώτες εκτελούσαν επί τόπου τους αιχμαλώτους που συνελάμβαναν. Μάλιστα οι αριθμοί των αιχμαλώτων αυτών είναι εξαιρετικά μεγάλοι και γίνονται αναφορές και για ομαδικούς τάφους, χωρίς όμως το τυελευταίο να έχει πιστοποιηθεί από κάποιον φορέα ή οργάνωση.

Ο αρχικαστής Salam Nouri του κακουργοδικείου της πολης Qaraqosh το οποίο φιλοξενείται σε ένα παλιό σπίτι δηλώνει πως οι δίκες είναι δίκαιες και γίνονται με πολύ επαγγελματικό τρόπο καθώς όλοι οι κατηγορούμενοι διαθέτουν συνήγορο υπεράσπισης. Παράλληλα, τονίζει πως οι δίκες αυτές στέλνουν το μήνυμα της ενότητας και της δύναμης της Ιρακινής κυβέρνησης να κυβερνήσει τον τόπο.

Συμπληρωματικά δηλώνει και επιδεικνύει στη δημοσιογράφο του BBC,  Yolande Knell, έναν κατάλογο με πλήρη στοιχεία μελών – μαχητών του IS τον οποίο οι Ιρακινές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να υποκλέψουν.

Πολλές ανθρώπινες ιστορίες σχετικές με τα μέλη του IS έχουν τελευταία δεί το φώς της δημοσιότητας και οι Ιρακινές αρχές φοβούνται το come back των φανατικών του IS με νέες στρατολογήσεις και νέα έξαρση των εσωτερικών τριβών στην Ιρακινή κοινωνία που ακόμα δε μπορεί και θα αργήσει πολύ να γιατρευτεί από τις πληγές αυτού του πολέμου.

Εν τω μέσω των δικών, οι χριστιανοί κάτοικοι της Qaraqosh έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις εστίες τους. Προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και να ξαναστήσουν τα σπιτικά τους μέσα σε μια ερημωμένη πόλη η οποία σχεδόν ισοπεδώθηκε από τη μανία και τη βιαιότητα ανθρώπων, κυρίως νέων, που ζούσαν ανάμεσά τους.

[bbc.com , armynow.net]

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι