Βιομηχανία του κακάο: Η "πικρή αλήθεια" πίσω από τη γλυκιά σοκολάτα

Σε ποιον δεν αρέσει η σοκολάτα; Οι περισσότεροι την απολαμβάνουν με μεγάλη ευχαρίστηση, αγνοώντας βασικές πληροφορίες για το προϊόν που καταναλώνουν, όπως τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει παραχθεί.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Nestle και άλλες μεγάλες εταιρείες παραγωγής σοκολάτας ήρθαν αντιμέτωπες με μηνύσεις επειδή χρησιμοποιούν παιδιά - σκλάβους στις φυτείες κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη από τη Fair Trade Hellas, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες σοκολάτες ιδιωτικής ετικέτας ΔΕΝ πληρούν οικολογικά και κοινωνικά κριτήρια, ενώ παγκοσμίως οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ επωμίζονται μεγάλα κέρδη, τη στιγμή που οι μικροί παραγωγοί κακάο ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η οικολογική καταστροφή λόγω των βλαβερών και πολύ τοξικών φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες είναι ανυπολόγιστη.

Και ενώ τα παιδιά του "αναπτυγμένου" κόσμου απολαμβάνουν την γλυκιά γεύση της, η πραγματικότητα για τα παιδιά στην Αφρική μόνο πίκρα κρύβει.

Σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων σε όλο τον κόσμο, η βιομηχανία σοκολάτας κατηγορείται ότι συγκαλύπτει την εκμετάλλευση και εργασία μικρών παιδιών.

Παιδιά ηλικίας από 11 έως 16 ετών ή και πολύ μικρότερα, ζουν παγιδευμένα και εργάζονται σε απομονωμένες φάρμες κυρίως της Δυτικής Αφρικής, όπου αναγκάζονται να δουλεύουν από 80 έως 100 ώρες την εβδομάδα. Συχνά, πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού από τα αφεντικά τους.

Οι μεγάλες εταιρείες, αν και έχουν δεσμευτεί ότι θα λάβουν μέτρα για να σταματήσει η παιδική εργασία στις φυτείες τους, μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να ασχολούνται ιδιαίτερα με το πρόβλημα.

"Αυτή τη στιγμή, καμία μεγάλη εταιρεία παραγωγής σοκολάτας δεν εγγυάται ότι το κακάο, που χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη, δεν προέρχεται από παιδική εργασία", εξηγεί η Elizabeth Jardim, επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης "Green America", για τα δικαίωματα των καταναλωτών και το ηθικό εμπόριο. "Ωστόσο, οι περισσότερες έχουν ξεκινήσει προγράμματα σχετικά με την προώθηση της βιωσιμότητας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την παιδική εργασία με διάφορους τρόπους, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην πίεση των καταναλωτών.", αναφέρει η Jardim.

choco

Σημαντικός μοχλός πίεσης των εταιρειών είναι οι καταναλωτές με τη δύναμη που διαθέτουν. Aς απαιτήσουμε όλοι από τις παρακάτω μεγάλες εταιρείες παραγωγής σοκολάτας να αναλάβουν δράση, ώστε να μπει ένα τέλος στην παιδική εργασία:

Hershey

Mars

Nestle

ADM Cocoa

Godiva

Fowler’s Chocolate

Kraft

ImageHandler

[Οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί στον κόσμο - Ακτή Ελεφαντοστού και Γκάνα - αντιπροσωπεύουν περίπου το 60-70% της παγκόσμιας προσφοράς κακάου. Σύμφωνα με την έρευνα παιδικής εργασίας του Πανεπιστημίου Tulane για την περίοδο 2013/2014 , περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια παιδιά εργάζονταν στην παραγωγή κακάου και 2 εκατομμύρια παιδιά συμμετείχαν σε επικίνδυνες εργασίες στην παραγωγή κακάου στην Ακτή του Ελεφαντοστού και τη Γκάνα.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των παιδιών που έχουν υποβληθεί σε παιδική εργασία παρουσίασε αύξηση 21% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα από πέντε χρόνια νωρίτερα. Από το 2015, πάνω από το 90% των εκτιμώμενων 2,3 εκατομμυρίων παιδιών που εργάζονται στην Γκάνα στις φυτείες κακάου εργάζονται ως δούλοι].

Μια ακτίδα φωτός από εταιρεία της Ολλανδίας: η βιομηχανία σοκολάτας δεν έχει ακόμη κάνει σημαντικά βήματα για να σταματήσει η παιδική δουλεία και το πρόβλημα έχει χειροτερέψει.

Ενώ το μέλλον της δέσμευσης της βιομηχανίας σοκολάτας για την παραγωγή σοκολάτας χωρίς σκλάβους μπορεί να φαίνεται ζοφερή, υπάρχει ελπίδα.Στο  Άμστερνταμ με βάση τη Chocolonely Τόνι είναι σε μια αποστολή για να αλλάξει τη βιομηχανία, καθιστώντας στο 100% να μην είναι ο κανόνας "σκλάβος στην βιομηχανία σοκολάτας".

Με πληροφορίες από collective-evolution.com/ independent.co.uk / Fair Trade Hellas [enallaktikos.gr / geromorias.blogspot.com via newsnowgr]

Πηγή

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι